Predstave i radionice
0

U CKM-u održan 15. Dječiji teatarski festival Hajde svijete budi dijete

I. S.
Dječiji teatarski festival Hajde svijete budi dijete, koji već 15 godina zaredom organizuje JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i ove godine je ispunio srca najmlađih ljubitelja umjetnosti radošću i kreativnošću.

Festival, održan od 7. do 11. oktobra na Teatarskoj sceni Jelićeva, okupio je djecu iz sarajevskih osnovnih škola i vrtića, pruživši im jedinstvenu priliku da se upoznaju s teatrom kroz raznolike predstave i edukativne radionice.

Kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja za djecu i mlade u Sarajevu, festival se fokusira na stvaranje prostora u kojem djeca mogu razvijati ljubav prema umjetnosti, ali i na podsticanje kritičkog mišljenja, empatije i kreativnog izražavanja. Kroz interaktivne radionice, najmlađi učesnici su imali priliku da se igraju, uče i istražuju različite umjetničke forme, dok su pažljivo odabrane predstave doprinosile njihovom obrazovanju i kulturnom razvoju.

Festival je počeo 7. oktobra s predstavom Ružno pače u izvedbi Dramskog studija slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, koja je okupila veliki broj mališana. U jutarnjim satima, djeca su učestvovala u radionici pod nazivom "Vuneno pozorištance" pod vodstvom Željke Lemez, gdje su kroz kreativne tehnike naučili osnove lutkarske umjetnosti.

Publika je 9. oktobra uživala u predstavi "Slovotragač", zajedničkoj produkciji Centra za kulturu Općine Travnik i Pozorišta Travnik. Dan je započeo radionicom "Čarobna šuma", koju je vodila Džejlana Karaman Pašić, a kroz koju su djeca istraživala prirodu i razvijala maštu.

Na sceni je 10. oktobra izvedena bajkovita predstava "Zmaj i princeze" Lutkarskog kazališta Mostar, dok je nešto ranije Belma Čečo-Bakrač vodila radionicu "Zajedno kroz ples", kroz koju su najmlađi naučili osnovne plesne pokrete i važnost zajedništva. Završni dan festivala, 11. oktobra, bio je rezervisan za predstavu "Put do čarolije" u izvedbi Pozorišta Male stvari iz Trebinja, nakon koje je održana radionica "Zvučna bajka" pod rukovodstvom Mirsade Zećo, gdje su djeca istraživala zvuk kao alat za stvaranje bajki.

Kroz teme koje su obrađene u predstavama i radionicama, djeca su učila o prijateljstvu, toleranciji, zajedništvu i poštovanju različitosti. Festival predstavlja važnu platformu za unapređenje dječije umjetnosti u regionu, a svake godine okuplja sve veći broj učesnika i publike. Finansijsko pokroviteljstvo Općine Centar Sarajevo omogućilo je da projekat postane tradicionalni događaj koji obogaćuje kulturnu scenu našeg grada, a na ovogodišnjem Festivalu, više stotina djece iz osnovnih škola i vrtića imalo je priliku da uživa u bogatom programu koji im je omogućio da kroz igru i zabavu uče o važnim društvenim vrijednostima i razvijaju svoju kreativnost.

Festival Hajde svijete budi dijete i dalje ostaje jedan od najdražih i najiščekivanijih događaja za najmlađe građane Sarajeva, koji s nestrpljenjem iščekuju svaku novu priliku da se druže s teatrom i umjetnošću.