Sarajevo
0

U Collegium Artisticumu otvorena izložba povodom stote godišnjice rođenja slikara Marija Mikulića

I. S.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
U galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu je večeras otvorena izložba "Mariovih sto godina" povodom stote godišnjice rođenja slikara Marija Mikulića.

Predstavljeno je više od 200 njegovih slika i crteža. Rođen je 1924. na Korčuli. Poznat je po portretnim ostvarenjima u različitim tehnikama od realizma do ekspresionizma.

Osim kultnih osoba našeg doba, kao što su Josip Broz Tito ili Ivo Andrić koje je portretirao, portret i ljudska figura bile su njegove opsesivne teme. Pored zanimanja za portret i ljudsku figuru, u Mikulićevom stvaralaštvu pojavljuju se još dvije važne teme: pogled na sarajevsku Ulicu Vase Miskina, s prozora njegova ateljea i dalmatinske ribarske teme.

Za plodni umjetnički rad dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1966. godine.

"Kultura sjećanja znači i spomen čovjeku koji je 1942. iz Splita pobjegao od ustaša u Sarajevo, bio dio partizanskog Fojničkog odreda, među stotinama portreta je i onaj Josipa Broza Tita s kojim je proveo dane u Bugojnu, ali dominirali su obični ljudi jer poznavao je duboke ljudske emocije i patnje. Mario Mikulić je važan dio kulture Sarajeva i cijele BiH", izjavio je ranije Goran Mikulić, organizator izložbe i sin velikog slikara.

Mario Mikulić je preminuo u Sarajevu 1991. godine. Pokrovitelj izložbe je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Možete je pogledati do 28. maja.