Preminuo 29. septembra
52

U Domu mladih održana komemoracija za istaknutog bh. pjesnika Gorana Simića

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U Domu mladih danas je održana komemoracija za Gorana Simića, istaknutog bh. pjesnika koji je preminuo 29. septembra u Sarajevu.

Na komemoraciji se prisutnima obratio pjesnik Asmir Kujović, a između ostalih prisustvovali su i Dino Mustafić, Nerzuk Ćurak, kao i Mile Stojić.

Goran Simić rođen je 1952. godine. Autor je dvadesetak knjiga poezije, proze kao i isto toliko dramskih tekstova za lutkarska pozorišta. Knjige su mu prevedene na petnaestak jezika, a za svoj rad je više puta nagrađivan u Bosni i Hercegovini, Kanadi i Sjedinjenim Državama. Poezija mu je uvrštavana u više antologija bosanskohercegovačkog pjesništva, kao i u antologije svjetske poezije.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

U blizu pedeset godina bavljenja književnošću, bio je urednik nekoliko časopisa, izdavač, osnivač knjižara, gost pisac na tri Univerziteta u Kanadi, gdje je, nakon rata, boravio petnaestak godina.

Najveći dio života proveo je u Sarajevu, gdje je u statusu profesionalnog pisca radio kao glavni urednik časopisa Lica, te kao pokretač knjižara Valter i Renesansa. Od 1996. godine živio na relaciji Sarajevo – Toronto (Kanada), gdje je djelovao kao gostujući pisac na Massey koledžu, Guelph univerzitetu, Banff centru za umjetnost i Edmonton univerzitetu. Iz Toronta se vratio u Sarajevo 2012. godine.

Njegova Zbirka poezije "Sunrise in The Eyes of The Snowmen" ("Svitanje u očima Snješka Bijelića") proglašena je za najbolju knjigu 2012. godine u Kanadi. Nagrađena zbirka napisana je na engleskom jeziku.