Uspješna književnica
177

U Narodnoj biblioteci Mostar upriličeno druženje sa Elmirom Helać-Mekić

L. K.
Razgovor i druženje sa književnicom za djecu i mlade Elmirom Helać-Mekić upriličeno je večeras u dvorištu Narodne biblioteke Mostar.

Elmira Helać-Mekić je književnica kojoj su ciljana publika djeca, te je objavila romane "Kamen" , "Kaldrma" , "Horozgrad" i "Psi s raskrsnice".

O autorici je govorila dr.sc. Amina Delić-Zimić koja je istakla da njihovo prijateljstvo traje godinama, kao što godinama traje mašta autorice pretočena u toplu riječ, u književnost koja svakog dana sve više i više izaziva interes kod djece i odraslih.

"Veliki čovjek, veliki prijatelj, osoba koja je zauvijek sa vama tu, osoba koja je 25 godina učitelj. Zaista jedna osoba koja kompletnu jednu maštu, stvaralaštvo i svu ljepotu života pretoči u takvu jednu knjigu, pa je krenula naravno sa ratnim zbivanjima koje je nama upakovala vrlo profesionalno kao da je tad bila dobitnik te nagrade. Onda je krenula na basne, meni konkretno najdraže 'Horozgrad', u kojem zaista protkala je inkluziju, protkala je sve ono što među ljudima postoji kao nedorečeno, da mi malo i djeci ispričamo, a onda da izvučemo pouku iz svakog tog njenog djela. Želim od srca da dobije navedenu nagradu jer to zaslužuje. Zaista jedna osoba puna duše, a upoznat ćete se vjerovatno i sa narednim djelom koje ponovno protka prijateljstvo između vrapca i goluba, ptica koje su u našem kraju. Dakle psi, ptice, sve domaće, čak i divlje životinje koje se mogu pomiješati sa nama protka kroz svoja djela, ali to tako upakuje prelijepo i elegantno, da ni mi ni djeca ne osjetimo da je to zaista poučno i izuzetno kvalitetno", naglasila je Delić-Zimić.

O dosadašnjem stvaralaštvu istaknute književnice za djecu govorila je i profesorica bosanskog jezika i književnosti Zejna Prguda koja je istakla da je Elmira izuzetno draga i prijatna osoba kod koje je od prvog trenutka osjetila pozitivnu energiju i plemenitost kojom zrači.

"Na svom životnom putu susrećemo mnogo ljudi, neki prođu neopaženo, a neki ostave svoj pečat, individualnost koja je ispunjena željom za druženjem i stvaranju čvrstih prijateljskih veza. Među onima koji su ostavili trag o sebi i svom životu, stvaralaštvu je moja Elma. U nedostatku književnih djela za djecu u našoj zemlji, a zbog izvanknjiževnih razloga koji se reflektuju kroz nedostatak kvalitetne književne produkcije ona se pojavila kao svijetla zraka iza tamnog oblaka pišući o aktuelnim temama savremenog života. Možda sam subjektivna, ali moje mišljenje je da će ona biti nasljednica Branka Ćopića, neprevaziđenog u dječijoj književnosti. Ovo govorim iz iskustva, jer se rijetko dešava da baš svi učenici pročitaju lektiru, a to se meni desilo sa romanom 'Kamen'", dodala je.

Prguda je dodala da je "odmah po objavljivanju roman 'Kamen' izazvao veliko interesovanje jer su prikazana ratna zbivanja u kontekstu rekonstrukcije, individualne priče o stradanju Bošnjaka u Istočoj Bosni. Ovakvim romanima čuvamo sjećanje na ratne događaje, na istinu, ljude i neljude, te učimo našu djecu da trebaju znati i pamtiti, ali ne mrziti.

Radnja romana "Kamen" prati sudbinu jedanaestogodišnih dječaka Nedima i Damira u vihoru ratnog stradanja Bošnjaka u Istočnoj Bosni, a roman "Kaldrma" je priča o njihovom životu u sarajevskom izbjegličkom centru u kome pokušavaju vratiti smisao bitstvovanja i životnu radost. Kroz roman se didaktički potencira važnost knjige i čitanja kod potencijalnih mladih čitalaca. Bez obzira na ratnu kataklizmu, odsustvo roditelja i odvojenost od doma, djetinjstvo je prikazano kao sretan život, period u kojem je pripadnost u grupi izuzetno važna za razvoj ličnosti.

"Nakon ova dva izuzetno uspješna romana za djecu, autorica je objavila zbirku priča 'Horozgrad'. Priče iz ove zbirke imaju notu empatije, prihvatanja drugačijeg i neosuđivanje pojedinaca nego njihovih postupaka. U vremenu kada se nastoji naći model za prevenciju međuvršnjačkog nasilja autorica nam je ponudila priče koje govore o tjeskobama odrastanja, socijalnoj inkluziji i empatiji, temama o kojima se pišu radovi i ekpertize, a koje nažalost ništa ne govore o dječijoj duši", kazala je Prguda.

Autorica Elmira Helać-Mekić nominovana je od strane nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. Godinu. Ova nagrada dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od prepoznatljivih pisaca za djecu i mlade.

"Zaista sam sretna što mi se bez obzira na koronu i na ove vandredne okolnosti koje su nas snašle pružila prilika budem dijelom jedne ovakve manifestacije, 'Mostarsko ljeto', da se družim ovdje s vama, te naravno da prezentiram i ono skromno što ja pišem i radim. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nominovala je mene za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. godinu. Promocija laureata će se desiti u Frankfurtu u oktobru mjesecu ako prilike budu dozvoljavale. Ja se iskreno nadam, obzirom da ja već znam reći da sam pobijedila, ja sam pobjednica definitivno, da ću dostojno prezentovati našu BiH, moj Mostar, moje Sarajevo i sve gradove i sve dijelove naše divne BiH, našu kulturu, tradiciju i naravno našu pisanu riječ", nastavila je.

Autorica je istakla da se trudi baviti akutelnim temama kao što su prijateljstvo, humanističke nauke, vrijednosti poštovanje, uvažavanje, tolerancija, prevencija vršnjačkog nasilja kroz poruke koje pružaju basne u "Horozgrad", "Psi s raskrnice" da razvijamo kod djece, a i kod nas odraslih empatiju prema životinjama i prema ljudima uopće i slično.

"Pišem srcem, dolazim srcem, družim se sa djecom srcem, a posebno mi je draga ova nominacija, zato što su me nominovali mali čitatelji, recezenti, moje kolege prosvjetni radnici koje cijenim i kolege koji rade u kulturi na čemu sam ih mnogo zahvalna. Zaista je prekrasan osjećaj kada znate da ste poštenim radom, iskrenim nijetom zaslužili i dobili jednu takvu nagradu za ono što ste uradili", kazala je autorica Elmira Helać-Mekić.

Sve četiri knjige autorice Helać-Mekić snimljene na CD, za potrebe slijepe i slabovidne djece. Mladi čitaoci koji su prisustvovali večerašnjem događaju na poklon su dobili knjigu od autorice. Naredni događaj u okviru "Mostarskog ljeta" na rasporedu je sutra, 22. jula, u Centru za kulturu Mostar, a biće održana promocija knjige "Moja generacija" autora Avde Hume sa početkom u 20:30 sati.