Paris Art Expo 2024
10

U pariskoj agenciji Agnes Nord predstavljena djela svestranog bh. umjetnika Nedžada Begovića

A. Ć.
U poznatoj pariskoj galeriji Agnes Nord jučer u 12 sati otvorena je izložba internacionalnih likovnih umjetnika u okviru Paris Art Expo 2024, a u organizaciji Artboxy kompanije.

Među odabranima su se našla i djela iz kolekcije Dah Crte bh. svestranog umjetnika Nedzada Begovića. Ovom prilikom je priređen i koncert članova ansambla Muzika na žici, a naša poznata violinistica Violeta Smailović Huart je izvela nekoliko segmenata iz audiovizuelnog, konceptualnog djela Music Patchwork čiji je koautor zajedno sa Nedžadom Begovićem.

Ovom događaju su prisustvovali brojni ljubitelji likovne umjetnosti iz Pariza i šire, a među njima su bili i poznati bh. kipar Mirza Morić, kao i predsjednik asocijacije 5 Miliona prijatelja Bosne i Hercegovine, Edo Šabanagić.

Bh. umjetnik Nedžad Begović napomenuo je na činjenicu da je pored New Yorka Pariz epicentar likovnih dešavanja.

"Super je da se prepoznaju i 'iskre' mojih unutrašnjih kreativnih svjetova i da imaju evo sada imaju i internacionalnu vidljivost. Ja sam u Parizu i po još jednom, meni izuzetno važnom, inspirativnom projektu Music Patchwork kojeg nakon skoro dvije godine, ovdje u Parizu privodimo kraju. Ovaj konceptualni muzički projekat izveden je Violetinim genijem i mojim barbarizmom...eto, hvala svima koji nas razumiju i podržavaju u ovom našem umjetnickom ludilu" , rekao je Begović

Violeta Smailović Huart iskazala je veliko zadovoljstvo što Muzika na žici može doprinijeti i zvukom obogatiti ovako važan događaj usred Pariza kao što je otvorenje izlozbe Paris Art Expo 2024.

"To da ovaj naš potpuno neobičan projekt 'Music Patchwork' počinje da živi i da ga izvodim, prvi put javno kao bis na istorijskom koncertu Sarajevke filharmonije 'Sad je drugačije' pod dirigentskom palicom Maestra Zubin Mehte u Sarajevu, a drugi put evo sada u Parizu mi je pomako nadrealno. Mene konceptualna umjetnost, sve što je pomalo 'out of the box' zove i privlači već odavno. Stoga je krajnje inspirativno raditi s Begovićem. Gledam ga jučer kako na sred Montmartra, među slikarima sa stafelajima i platnima, prstom iz ekrana telefona izvlači nevjerovatnu umjetnost...i tako je nekako i iz mene, uspio izvući neku stvarnost za koju nisam niti znala da postoji. Naravno, zahvaljujemo se svima koji podržavaju naš rad te rad udruženja Musica Ad Hominem korz projekt Muzika na žici i Music Parchwork, a ponajviše Kantonalnom Ministarstvu kulturre i sporta grada Sarajeva, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Udruženju La Terra Nostra, te kompaniji Logosoft d.o.o. iz Sarajeva", kazala je.

Podsjećamo da je Violeta Smailović Huart već drugu sezonu koncertmajstorica Sarajevske fiharmonije.

Manfred Stilz , poznati francuski violončelista koji je također nastupio na ovom događaju, nakon sto mu je Begović napravio instant portret za vrijeme izvedbe Handle - Halforsenove Pasacaglie izjavio je da je ostao bez teksta nakon sto je ugledao sebe na Begovićevom mobitelu.