U Jelićevoj
0

U režiji Zijaha Sokolovića: Uskoro premijera predstave "Plastika" u CKM-u

N. C.
JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s ponosom najavljuje premijeru pozorišne predstave ''Plastika'', koja će se održati 8. oktobra u 19 sati na Teatarskoj sceni Jelićeve.

Ova predstava je umjetnički odgovor na jedan od najvažnijih ekoloških izazova našeg vremena: uticaj plastike na prirodu, životinjski svijet i ljudsko zdravlje.

U režiji Zijaha A. Sokolovića, osnivača THEARTA (Salzburg, Austrija) i Ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje UNDP-a, predstava predstavlja svojevrsni apel na javnost, djecu i odrasle, da se posvete očuvanju prirodnih resursa i suzbijanju nekontrolisane upotrebe plastike. Sokolović, poznat po svom dugogodišnjem angažmanu u edukativnom teatru, kroz ovu predstavu podstiče publiku na aktivno promišljanje o vlastitim postupcima i njihovim posljedicama po našu planetu.

''Plastika'' obrađuje ovu tematiku na način koji je razumljiv i djeci i odraslima. Uz bogatstvo simbolike i jasnu poruku, autori predstave su uspjeli približiti temu plastičnog otpada publici na način koji je umjetnički uzbudljiv, ali i edukativan. Tekst i songove napisala je Selma Parisi, dok je muziku komponovao Zlatan Božuta.

Kroz vještu režiju i glumačke interpretacije Armina Omerovića i Ane-Marije Tomić, publika će biti vođena kroz putovanje koje istražuje neodgovorno ponašanje ljudi prema prirodi, ali i nudi rješenja i ohrabruje na akciju. ''Plastika'' koristi moć pozorišne igre kako bi djeca, ali i odrasli svih uzrasta, na edukativan i zabavan način osvijestili ozbiljnost ekoloških izazova.

Predstava traje 50 minuta, a njen sadržaj, po riječima redatelja, prilagođen je publici uzrasta od 7 do 777 godina.