U studiju BHRT-a
51

U Sarajevu održana komemoracija za Dinnu Kasala: U teškim vremenima nas je ohrabrivao

L. R.
Komemoracija Dinni Kasalu (Foto: D. S./Klix.ba)
Komemoracija Dinni Kasalu (Foto: D. S./Klix.ba)
U zgradi RTV Doma danas je održana komemoracija poznatom bh. reditelju i dugogodišnjem uposleniku BHRT-a, Dinni Kasalu. Brojni prijatelji, kolege i saradnici okupili su se danas u studiju BHRT-a kako bi se još jednom oprostili od bh. reditelja.

Na komemoraciji su govorili uposlenici BHRT-a: urednik ratnog serijala Rat Art Senad Zaimović, urednik kulture Dževdet Tuzlić, političar Ibro Spahić, urednik dokumentarnog programa Haris Kulenović i brojni drugi. Ovom prilikom, posljednje riječi Dinni Kasalu uputila je i njegova kćerka Lola.

"U teškim vremena, Dinno nas je ohrabrivao. U redakciji Rat Arta unosio nadu i optimizam. Poslije rata učestvovao je u desetinama uspješnih dokumentarnih projekata s prepoznatljivim umjetničkim stilom. Višestruko je nagrađivan na domaćim i međunarodnim festivalima. Naše Dinnu je odlikovala građanska odgovornost. Cijeli svoj život je posvetio aktivizmu", istaknuo je Senad Zaimović.

Podsjećamo, urednik i producent BHRT-a Dinno Kasalo u srijedu je u 71. godini počinio samoubistvo u mjestu Borci kod Konjica.

U okviru serijala "Život i ostalo" koji je bio jedan od prvih dokumentarnih serijala u produkciji BHT1, Dinno Kasalo snimio je desetine dokumentaraca, a kako je sam rekao, žanr nije definiran.

Ostat će upamćen kao autor filmova "Pusti rijeku neka teče", "Tritonova priča", "Slatka Ljuta", "U Rakitnici rak", "Smak svijeta", "Sretni ljudi", "Bosanski lonac", "Ljuta sam" i brojnih drugih.