Galerija Brodac
96

U Sarajevu otvorena izložba njemačkog umjetnika Mathiasa Muehlea

V. K.
Izložba njemačkog umjetnika trajat će 9 dana (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mathias Muehle već nekoliko godina živi u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
U galeriji savremenih umjetnosti Brodac u Sarajevu danas je otvorena samostalna izložba renomiranog njemačkog umjetnika Mathiasa Muehlea.

Kako je i najavljeno, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a u cilju poštivanja epidemioloških mjera nije bilo upriličeno formalno otvaranje izložbe.

Svi zainteresovani ljubitelji umjetnosti i djela njemačkog umjetnika mogu pogledati ovu izložbu u galeriji Brodac u periodu od nedjelje, 20. decembra od 15 sati pa sve do 29. decembra 2020. godine kada će izložba biti zatvorena.

Mathias Muehle rođen je u Berlinu 1956. a svoje obrazovanje je stekao na nekoliko univerziteta u Evropi, SAD-u i Africi (Free Berlin Art School, Berlin; University of Arts, Berlin, Schoolcraft College, Livonia/USA, Buru Buru Institute of Fine Arts, Nairobi itd.)

Od 2007. godine član je njemačke Asocijacije profesionalnih likovnih umjetnika. Do sada mu je dodijeljen niz umjetničkih rezidencija, pa dio svog života provodi u Keniji, a već nekoliko godina živi i radi u Sarajevu.

Samostalnom postavkom "Color cuts" prvi put će se predstaviti sarajevskoj publici. "Color cuts" predstavlja selekciju Muehleovih starijih i recentnijih radova. Linorezi i drvorezi na pleksiglasu, prikazuju raznovrsne prizore, od kupača u Indijskom okeanu, do prikaza motociklista i svakodnevnih objekata. Različiti motivi ujedinjeni su specifičnim pristupom slikarskim i grafičkim tehnikama.

Muehle nekonvencionalnim procesom štampanja grafika, bez korištenja štamparske prese, na poleđini pleksiglasa printa likovne površine, koje u daljem procesu rada, oslikava uljanim i akrilnim bojama. Pastozni nanosi boje u izuzetnoj punoći kolorita u sjećanje prizivaju Hockneya, ali svojom tehničko-tehnološkom specifičnosti, postaju osnova likovnog izraza, svojstvenog autoru.