Etičke dileme
103

Više od 10.000 umjetnika potpisalo peticiju protiv umjetne inteligencije: Brinu za egzistenciju

D. V.
Thom Yorke i Julianne Moore (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Thom Yorke i Julianne Moore (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Preko 10.000 profesionalaca iz svijeta umjetnosti, muzike, filma, pozorišta podržali su peticiju koja želi spriječiti kompanije da koriste autorske radove umjetnika za obuku AI modela.

Među potpisnicima peticije se između ostaloga izdvajaju Kazuo Ishinguro, Kate Moss, Max Richter, Kevin Bacon, Rosario Dawson. Njima su se pridružili i Thom Yorke i Julianne Moore.

Osnivač nevladine organizacije "Fairly Trained" i jedan od potpisnika peticije, Ed Newton-Rex naveo je da su tri resursa koje AI kompanije koriste za izradu AI modela - a to su ljudi, računanje i podaci. Kao ključan problem naveo je to što umjetna inteligencija i kompanije nemaju dodira sa etikom i etičkim normama.

On se izričito protivi nepoštenom korištenju podataka AI kompanija jer se time potcjenjuje rad ljudi, njihovo pisanje, umjetnost i muzika.

Također, grupa autora u SAD-u među kojima John Grisham, Jodi Picoult i George RR Martin dio su grupe autora koji tuže kompaniju OpenAI zbog navodnog kršenja autorskih prava. Pojedini umjetnici pokrenuli su tužbe protiv kompanija koje stoje iza generisanja fotografija, dok velike izdavačke kuće poput Sony Music, Universal Music Group tuže AI muzičke kreatore Suno i Udio.

Ovu peticiju osim navedenih pojedinaca potpisale su i organizacije i kompanije iz sfere kreativne industrije gdje se izdvajaju Američka federacija muzičara, Američki sindikat glumaca "SAG-AFTRA", Evropsko vijeće pisaca i Universal Music Group.