Pogledajte njihov nastup
69

Vrhunski kineski umjetnici plesnim performansima oduševili publiku u Sarajevu

L. R.
Vrhunski kineski umjetnici održali su sjajan nastup u Pozorištu mladih (Foto: I. Š./Klix.ba)
Vrhunski kineski umjetnici održali su sjajan nastup u Pozorištu mladih (Foto: I. Š./Klix.ba)
Umjetnici iz nekoliko kineskih gradova večeras su oduševili performansom u Pozorištu mladih u Sarajevu.

Brojnoj sarajevskoj publici predstavilo se 25 odabranih igrača, koji su studenti i studentice Shanghai Normal Univerziteta i Jingdezhen Univerziteta za umjetnost, koji su ujedno i prvi put u glavnom gradu BiH.

Njihovo gostovanje realizovano je s ciljem uspostavljanja kontinuirane saradnje Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" i Instituta za umetničku igru iz Beograda kao i Šangaj Normal Univerziteta.

Jedna od organizatorica događaja ispred Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa "Živimo balet" Nataša Hajdarević navela je da se projekat pripremao više od godinu dana te da je prikazao je niz umjetničkih programa iz oblasti umjetničke igre i klasične muzike.

"Pod nazivom 'CIAO' što na kineskom jeziku znači 'most' (桥), a na bosanskom i italijanskom - 'zdravo', 12. septembra sa početkom u 20 sati na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu, održat će se Gala večer, u okviru kog će se publici predstaviti igrači koji prvi put gostuju kod nas, a koji će zajedno sa igračima sa prostora Balkana, izvesti varijacije iz klasičnog baleta, tradicionalnog plesa, narodne igre i modernog plesa", izjavila je Hajdarević ranije.

Pored Sarajeva, ovaj događaj realizovat će se i u Beogradu i Podgorici.