Dodijeljene nagrade
7

Zatvoren drugi festival lutkarske umjetnosti u Mostaru: "Zlatni svitac" odlazi u Tel Aviv

G. Š.
Drugi festival lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM 2022, koji je kroz pret dana u najvećem hercegovačkom gradu okupio devet predstava iz osam zemalja za najmlađu publiku je svečano zatvoren dodjelom nagrada najboljim takmičarima.

Grand Prix "Zlatni svitac", skulpturu akademskog vajara Dalibora Nikolića, za najbolju predstavu Festivala dobila je predstava "Kad je sve bilo zeleno" The Key Theatre iz Tel Aviva, Izrael. Ova predstava jednoglasnom odlukom Stručnog žirija pobjednica je Festivala, a isto tako osvojila je i srca najmlađe mostarske publike i svih ljubitelja lutkarske umjetnosti.

Osim ove nagrade, podijeljene su i nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolje lutke, najbolju originalnu muziku, te pet ravnopravnih glumačkih nagrada i specijalna nagrada za najbolju dramaturgiju.

Nagrađena su i profesionalna pozorišta iz Byalistocka iz Poljske, Zagreba, Banja Luke, Maribora i Malage (Španija).

Za najbolju režiju nagradu je osvojila Kata Csato s predstavom "Palko" autorice Katalin Szegedi, a u izvedbi Bialostocki Teatr Lalek iz Bialystoka iz Poljske, dok je nagradu za najbolju scenografiju osvojio Wagner Gallo s predstavom "Error 404" ,autorice Wagner Gallo, a u izvedbi Angeles de trapo, iz Malage u Španiji.

Nagrada za najbolje lutke osvojila je Olga Zibinska s kreacijom u predstavi "Sedam Gavranova", autora Jakuba Maksimova prema bajci Braće Grimm, u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske, iz Banja Luke.

Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Johnny Tal s predstavom "Kad je sve bilo zeleno" autora Dikla Katz i Avi Zlicha, u izvedbi pozorišta The Key Theatre, Tel Aviv, Izrael.

Na mostarskom festivalu koji je održan po drugi put i pretendira postati tradicija, također je dodijeljeno pet ravnopravnih glumačkih nagrada.Tako su nagrađeni Wagner Gallo, za animaciju u predstavi "Error 404" , Jacek Dojlidko za animaciju Palka u predstavi "Palko" , Slobodan Perišić, za animaciju Vračare u predstavi "Sedam Gavranova", Marta Bolfan Ugljen za animaciju Mede Đure u predstavi "Medo Đuro ne želi spavati" i Vesna Vončina za animaciju u predstavi "Ferdo veliki ptič".

Specijalna nagrada za najbolju dramaturgiju dodijeljena je Katalin Szegedi za tekst "Palko" u izvedbi Bialostocki Teatr Lalek iz Bialystoka iz Poljske.

"Ovaj Festival, nizom visokokvalitetnih predstava, veliki je iskorak na lutkarskoj sceni naše zemlje". kazali su organizaotiri iz kolektiva Pozorišta lutaka u Mostaru. Ističu da su težak zadatak izvršili na zadovoljstvo svoje najmlađe publike i svih koji cijene i vole lutkarstvo, te se nadaju da će postati tradicija u Mostaru i prepoznatljiv događaj na kulturnoj mapi BiH.