Dvostruki aršini
9.2k

Alka Vuica podržala Bijelo dugme: Nije mi jasno što se ne pravi problem kada Brena pjeva "Jugoslovenku"

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je članovima Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara zasmetalo to što je Bijelo dugme u Splitu izvelo pjesmu "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo", oglasila se pjevačica Alka Vuica. Kolegama je uputila riječi podrške.

"Ne vidim ništa sporno u tome što je Bijelo dugme pjevalo pjesmu 'Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo', na koncertu u Splitu, na koncertu u Puli, iako nakon koncerta u Puli nije bilo takvih reakcija. Smatram da je to jednostavno njihova pjesma, pjesma s jakom antiratnom porukom, vrlo jasnom", rekla je za IN Magazin.

Također je navela kako su je mnogi u Puli pjevali s puno emocija zato što znaju o čemu se radi.

"Živjeli su u Jugoslaviji. Jugoslavija je dio naše prošlosti. Ne možemo je izbrisati gumicom. Međutim, nije mi jasno zašto se ne pravi problem oko toga kada Lepa Brena pjeva pjesmu 'Jugoslovenka'. Hiljade i hiljade mladih pjevaju tu pjesmu zajedno s njom", rekla je.

Kazala je i da je ova pjesma inspirirana riječima Branka Miljkovića, jednog od najvećih pjesnika prošlog stoljeća rođenog u Nišu.

"Umro je i živio u Zagrebu. Ona doista ima jasnu antiratnu poruku. Ona je pjesma Bijelog dugmeta, pjesma naše mladosti. Ne govori ništa loše i mislim da je potpuno normalno da ju je Bijelo dugme uvrstilo u repertoar", ispričala je.