Moćni trio
2

Američki gitarista Marc Ribot i njegov bend nastupit će na Jazz Festu Sarajevo

N. C.
Američki gitarista Marc Ribot nastupit će na Jazz Festu Sarajevo 2024 sa svojim bendom Ceramic Dog koji je muzička kritika proglasila "moćnim triom jazz genija".

Ribot je gostovao na nekim od najuspješnijih albuma Toma Waitsa, Elvisa Costella, Dianne Krall, Marianne Faithful, a sarađivao je sa ikonama američke avangarde kao što su John Lurie, John Zorn, Arto Lindsay, Bill Frisell. Redovito snima i nastupa sa svojim stilski različitim ansamblima Ceramic Dog, Los Cubanos Postizos, Young Philadelphians i drugim. Na jednom od Ribotovih albuma koji je nastao kao reakcija na Trumpov predsjednički mandat gostovao je Tom Waits i otpjevao pjesmu Bella Ciao.

Koncert 8. novembra u Narodnom pozorištu će biti Ribotov treći nastup na Jazz Festu. 2007. godine održao je solo koncert na 11. Jazz Festu Sarajevo, a devet godina kasnije nastupio je i u bendu Asmodeus u okviru evropske premijere Bagatelles Marathona Johna Zorna.

Koncert trija Ceramic Dog poseban je i zbog važnosti koju ovaj ansambl ima na muzičkoj sceni. Sa Ribotom će nastupiti muzičari impresivnih karijera. Basista Shahzad Ismaily producirao je ili svirao na više od 400 albuma, a The New York Times prošle godine nazvao ga je "omiljenim muzičarom muzičara", dok je Ches Smith, bubnjar i perkusionista, po mišljenju također NYT, "najvispreniji bubnjar eksperimentalne scene".

Ribot je u četiri decenije dugoj karijeri snimio 25 vlastitih albuma a "najbolji album koji smo ikad snimili", po njegovim riječima upravo je album Connection koji će sa svojim triom predstaviti u Sarajevu. Ovim albumom trio nastavlja eksperimentirati sa različitim vrstama rock’n’rolla, dok ostaju potpuno predani svom prepoznatljivom improviziranom pristupu muzici.

Ceramic Dog nazivaju post-rock/noise triom, eksperimentalnim rock bandom... ali jedno je sasvim izvjesno – Marc Ribot’s Ceramic Dog stvara bogatu muziku koja je frenetička, glasna i snažna. "Suptilnost nije moja snaga", kaže Ribot, što je samo djelimično tačno. Ceramic Dog je rock bend koji je svoju muziku protkao raznim uticajima od popa, psihodelije i disca do noisea, funka i jazza. Jedina konstanta u koncertnim nastupima je da su neponovljivi, novi i drugačiji svaki put.

Nakon sarajevskog koncerta, trio očekuju koncerti u Francuskoj, Belgiji i Grčkoj, a onda Ribot u hamburškoj Elbphilharmonie nastupa tri dana zaredom. Program nazvan festival Reflektor predstavit će četiri različita ansambla ovog važnog i umjetnički uticajnog njujorškog umjetnika.

Ulaznice za koncert Marc Ribot’s Ceramic Dog kao i ulaznice za ostale koncerte festivala mogu se kupiti online na stranici www.jazzfest.ba.