Nakon pobjede Nema
28

Basel će biti domaćin Eurosonga naredne godine: Ovo su datumi održavanja takmičenja

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Veliko finale Eurosonga 2025. godine održat će se u St. Jakobshalleu u Baselu, prema odluci zemlje domaćina i Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Finale je zakazano za subotu 17. maja, a polufinale u utorak 13. i četvrtak 15. maja. Nakon kompetitivnog procesa selekcije u kojem se broj potencijalnih gradova domaćina sveo na Basel i Ženevu, pobijedio je treći grad po broju stanovnika u Švicarskoj, koji će biti domaćin 69. takmičenja za pjesmu Eurovizije.

U procesu nadmetanja analizirani su objekti na mjestu događaja, lokalna infrastruktura i mogućnost smještaja hiljada gostujućih delegacija, fanova i novinara iz cijelog svijeta, između ostalih kriterija.

Martin Österdahl, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, rekao je: "EBU je oduševljen što je Basel izabran za grada domaćina za Pjesmu Eurovizije 2025. Takmičenje je rođeno u Švicarskoj u Luganu 1956. godine i sjajno je vratiti ga u rodno mjesto skoro 70 godina kasnije. Strateška lokacija Basela na raskršću Evrope čini ga idealnim okruženjem za događaj koji slavi moć muzike koja povezuje ljude preko granica".

"Svojim jedinstvenim spojem tradicije i inovacije, Basel odražava duh takmičenja. Izuzetno mjesto St. Jakobshalle i izvanredno gostoprimstvo osigurat će nezaboravno iskustvo za delegacije, umjetnike i obožavatelje", naveo je dalje..

Švicarska je bila domaćin i pobijedila na prvom izdanju Eurosonga u Luganu, davne 1956. godine. To je i dalje jedino takmičenje na kojem su takmičari pozvani da izvedu dvije pjesme umjesto jedne.

Druga švicarska pobjeda dogodila se u Dublinu 1988. godine gdje je Celine Dion svojom baladom Ne Partez Pas Sans Moi pobijedila takmičara iz Velike Britanije za jedan poen.

Potom je prošlo 36 godina da švicarski javni servis pronađe svog trećeg šampiona - Nemo je odnio pobjedu u Malmeu prošle godine i tako takmičenje doveo u Švicarsku.