24. juna
13

Besplatan koncert austrijskog jazz ansambla Dusha Connection u Centru kulture i mladih

N. O.
Koncert austrijskog jazz ansambla "Dusha Connection" održat će se 24. juna u 20 sati u JU CKM, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Ovaj impresivan ansambl, predvođen Esadom Halilovićem na bubnjevima, Ursom Hagerom na klaviru i Clemensom Rofnerom na kontrabasu, demonstrira svoju strast prema jazzu na način koji istovremeno obnavlja i proširuje žanr, kombinujući različite muzičke utjecaje na jedinstven i briljantan način.

Grupa nastupa u različitim sastavima u Beču i inostranstvu, a posljednjih godina predstavljala je Austriju i učestvovala na renomiranim jazz festivalima (Hong Kong, Kina, Kuba, Nepal, Meksiko i u mnogim zemljama Evrope).

Nedavno su objavili svoj treći album "Outside", a prethodili su "Merak" iz 2016. i "Invisible Bridges" iz 2020. Izvode uzbudljivu jazz muziku bogato začinjenu mirođijama balkanskog podneblja. Za album "Outside", na osebujan jazz način obradili su poznate teme iz opusa francuskog skladatelja Erika Satiea.

Kao gost ansambla "Dusha Connection", nastupit će i umjetnica svjetskog glasa Alena Baich – violina, vokal.

Njihov zvuk je pun zanosnih melodija, virtuoznih solaža i eksperimentalnih pristupa, stvarajući muzičko iskustvo koje istovremeno oživljava prošlost i otvara vrata budućnosti. Pridružite se ovom muzičkom putovanju koje spaja balkanske korijene sa širokim spektrom jazz tradicije.

Ulaz na koncert je besplatan, a adresa je Jelića 1.