Nema ga u javnosti
37

Bh. pjevač je 2004. predstavljao Hrvatsku na Eurosongu, sa scene se povukao zbog borbe s bolešću

I. S.
Foto: Pixsell/Željko Hladika
Foto: Pixsell/Željko Hladika
Ivan Mikulić iz Mostara je 2004. godine predstavljao Hrvatsku s pjesmom "You Are The Only One" te završio u finalu. Nakon toga se povukao iz javnosti zbog opake bolesti.

Tokom glasanja u polufinalu je došlo do skandala nakon što se saznalo da su građani Hrvatske glasali i za Ivanovu pjesmu, ali ovo nije utjecalo na njegov plasman u finale zato što su mu pravovremeno oduzeti bodovi. Na kraju je završio na 12. mjestu. Hrvatska verzija pjesme se zove "Daješ mi krila".

Mikulić je odrastao u Širokom Brijegu, a od 1995. živi u Zagrebu. Muzikom se počeo baviti još u djetinjstvu. Davne 1979. je pjevao na "Malom šlageru" u Sarajevu. Godinu dana kasnije je nagrađen na festivalu "Zlatno slavejče" u Skopju.

S pjesmom "Ti i ja", koju je napisao Zrinko Tutić, se 1995. godine prvi put takmičio na Dori. Nastavio je nizati uspjehe te se, između ostalog, pojavio u rock operi "Jesus Christ Superstar".

On se 2008. povukao iz javnosti nakon što je saznao da ima tumor na mozgu. Uspio se riješiti ove opake bolesti, ali se još uvijek nije vratio na scenu.

"Ja sam ga, hvala Bogu, pobijedio uz stručnu pomoć doktora na Rebru, gdje sam operisan. Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli u tom razdoblju uz molitvu, vjerujem. Uspio sam pobijediti tu bolest, koja nije bila tako zloćudna. Ona je bila dobroćudna", izjavio je ranije za IN Magazin.

Iako je sada njegovo zdravstveno stanje dobro, još uvijek se nije vratio na scenu. Prije dvije godine je ipak nastupio na Širokobriješkoj večeri.

"Nakon dugog niza godina i covid godina, konačno su se opet mene sjetili. Nisu me zaboravili. Predsjednik (Zavičajne zajednice Široki Brijeg) me izvadio iz naftalina. Vrijeme je ipak učinilo svoje", izjavio je tad.