U Narodnom pozorištu
14

Braća Teofilović održat će koncert na Jazz Festu Sarajevo

N. C.
(Foto: Nebojša Babić)
(Foto: Nebojša Babić)
Ove godine navršava se 30 godina umjetničkog rada Ratka i Radiše Teofilović i 10 godina od prvog nastupa ovog jedinstvenog dvojca na Jazz Festu Sarajevo.

Riječ je o braći čija muzika sažima stoljeća tradicionalnog muzičkog naslijeđa Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih dijelova Balkana izazivajući oduševljenje publike širom svijeta.

Iako bez formalnog muzičkog obrazovanja, Teofilovići su svoj umjetnički put započeli ranih devedesetih godina kada njihovo čudesno a capella dvoglasno pjevanje, koje su doveli gotovo do savršenstva, postaje zaštitni znak Braće Teofilović. Nakon prvog albuma "Čuvari sna" (1998) proglašeni su najdragocjenijom muzičkom pojavom u Srbiji.

Uslijedili su albumi "Sabazorski vetrovi" (2001) i "Koncert Belgrade live" (2007), dok je vrhunac dotadašnje karijere predstavljao album "Vidarica" snimljen sa gitaristom Miroslavom Tadićem. Tim repertoarom Teofilovići i Tadić predstavili su se 2014. godine na Jazz Festu Sarajevo i izveli očaravajući koncert u Bosanskom kulturnom centru, snimak koncerta emitiran je na švedskom radiju naredne godine. Dvije godine kasnije snimljen je i objavljen album "Teofilovići", a aktuelni album "Element" izdanje je Croatia Recordsa i kruna dosadašnjeg rada.

Brojnim nastupima širom Evrope, Amerike i Japana, Teofilovići su stekli epitet "glasovi stoljeća". Nastupali su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana svijeta kao i na važnim festivalima, od Osake do Budimpešte i od Korzike do Norveške, izvodeći tradicionalne pjesme Balkana.

Koncert Braće Teofilović na Jazz Festu Sarajevo 2024 bit će održan 9. novembra u Narodnom pozorištu, dovoljno velikom a opet dovoljno intimnom za nezaboravno muzičko putovanje na koje će publiku povesti nevjerovatni Teofilovići.