Uspješni bh. muzičar
46

Daddo Orešković objavio obradu poznate sevdalinke: Poslušajte "Eminu" u stilu simfonijskog rocka

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Poznati gitarista Daddo Orešković objavio je instrumentalni aranžman bosanske tradicionalne pjesme "Emina", a za kojeg je snimio i spot.

Kako Orešković kaže, umjesto vokala, glavnu melodiju vode akustična i električna gitara s pozadinom simfonijskog orkestra.

"Dijelovi akustične gitare u prvoj polovini kompozicije odlikuju se svojom nježnom, melodičnom i fluidnom prirodom, izazivajući snažan osjećaj emocija. Prelaskom u drugu sekciju, električna rock gitara zauzima agresivniji stav, zadržavajući melodijsku suštinu i emocionalnu dubinu", navodi.

Spot za obradu poznate bh. sevdalinke sniman je na historijskom lokalitetu srednjovjekovnog starog grada Sokolac pored Bihaća te u centru grada Bihaća uz rijeku Unu. Za snimanje spota bili su zaduženi Džemal Ćatić i Irfan Alijagić.

Inače, Daddo Orešković je također poznat pod pseudonimom "Mr. D". Glavne karakteristike njegovog muzičkog stila je kombinacija neo-klasičnog rocka s elementima bosanskog etna.

Rođen je u Bihaću, a školovao se u SAD-u, gdje je diplomirao na Berklee College of Music u Bostonu na odsjeku za električnu gitaru. Dobitnik je prestižne nagrade Los Angeles Music Awards -"Guitar Performance of the Year". Postigao je izuzetne uspjehe i pobjede na natjecanjima poznatih američkih časopisa "Guitar Player" i "Premier Guitar".