Ulaznice su u prodaji
19

Dvije evropske premijere: Trevor Dunn i ansambl Titan to Tachyons nastupaju na Jazz Festu Sarajevo

L. R.
Trevor Dunn (Foto: Dženat Dreković/Jazz Fest Sarajevo)
Trevor Dunn (Foto: Dženat Dreković/Jazz Fest Sarajevo)
Jazz Fest Sarajevo za publiku ove godine organizuje dvije evropske premijere - nastup američkog basiste i kompozitora Trevora Dunna te nastup ansambla gitaristice Sally Gates - Titan to Tachyons.

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo u protekle gotovo tri decenije predstavio je više od 1.000 muzičara iz 65 zemalja, uključujući brojna važna imena sa svjetske muzičke scene, etablirane umjetnike iza kojih su desetljeća uspješnih karijera ali i muzičare kojima je tek predstojao početak ili uzlet u karijeri.

Kao bosanskohercegovački festival koji predstavlja različite muzike, Jazz Fest Sarajevo postao je na evropskom nivou sinonim za odvažan festivalski program - prije pet godina dobio je i evropsku strukovnu nagradu EJN Award for Adventurous Programming. Kako redovito predstavlja različite bosanskohercegovačke, evropske i svjetske premijere, ove godine za publiku Jazz Festa organizirane su dvije evropske premijere.

U Pozorištu mladih 8. novembra koncert će održati američki basista i kompozitor Trevor Dunn koji će po prvi put u Evropi predstaviti svoj akustični solo projekat.

Dunn je trenutno na velikoj američko-evropskoj turneji King-Dunn sa King Buzzom (Buzz Osborne) od preko 70 koncerata, a nakon Sarajeva solo koncerte će održati u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Sarajevska publika do sada je upoznala Trevora Dunna, nastupao je u okviru Brian Marsella Trija, potom kao član nekoliko ansambala u okviru premijera Marathona Johna Zorna, dok je u okviru koncertne sezone Jazz Festa svirao sa Wendy Eisenberg Triom, također na njihovom premijernom evropskom koncertu.

Ovaj svestrani muzičar sklon je brisanju žanrovskih granica i njegovanju slobode u muzici, za njega su heavy metal, jazz ili klasika “jednostavno muzika sa kojom čini sve što poželi”. Njegovo iskustvo pokriva praktično sve muzičke žanrove.

U djetinjstvu svira klarinet, potom električni bas pa kontrabas, još kao tinejdžer osnovao je eksperimentalni rock band Mr. Bungle čiji je frontmen Mike Patton a gitarista Trey Spruance. Različiti muzičari prošli su kroz band a od 2020. godine s trojicom stalnih članova sviraju i Scott Ian, gitarista Antraxa te Dave Lombardo, bubnjar i nekadašnji član Slayera. Sa Mikeom Pattonom svirao je u još dva banda – Tomahawk i Fantomas, a član Fantomasa je bio i Osborn. Tako je samo ove godine osim spomenute turneje sa King Osbornom iz Melvinsa, svirao i koncerte sa Mikeom Pattonom.

Narednog dana, 9. novembra, u istoj dvorani će nastupiti i ansambl gitaristice Sally Gates - Titan to Tachyons koji će također imati svoju evropsku premijeru na Jazz Festu a publika će imati priliku slušati jedinstvenu muziku u autorskom i stilskom smislu čiji je najjednostavniji opis da je kombinacija heavy-metala i jazza i svega između ta dva žanra.

Ansambl Titan to Tachyons (Foto: Press)
Ansambl Titan to Tachyons (Foto: Press)

Sally Gates je u svom ansamblu okupila neke od najboljih njujorških muzičara. Titan to Tachyons u osnovnoj postavi čine basista Matt Hollenberg i bubnjar Kenny Grohowski a za sarajevsku premijeru pridružit će im se Trevor Dunn s kojim su snimili i album. Članove banda Sally Gates također smo slušali u proteklim godinama na Jazz Festu s obzirom da je riječ o muzičarima koji su nezaobilazni kada je improvizirana muzika njujorške downtown scene u pitanju.

Ansambl novozelandske gitaristice koja živi u New Yorku predstavit će u Sarajevu svoj drugi studijski album. Nakon hvaljenog prvog albuma Cactides, aktuelni album Vonal objavljen je za Tzadik. Snažni groove, hipnotički rifovi i vatrena sola čine da se metal i improvizacija susreću u ovom instrumentalnom remek-delu.

Ulaznice za evropske premijere Trevora Dunna i Titan to Tachyons kao i ulaznice za ostale koncerte festivala možete kupiti online na jazzfest.ba ili od 31. oktobra u festivalskom box officeu.