Uspješna Bosanka
1k

Flautistica Ariana Piknjač slavu gradi preko Instagrama, njen rad primijetio i DJ Khaled

Lejla Kajić
Ariana Piknjač karijeru flautistice gradi već nekoliko godina, a bh. javnosti je poznata još od 2014. godine i protesta u Sarajevu na kojima se pojavila s flautom i podržala demonstrante. Danas ima 24. godine, veoma je angažovana, a njen rad je sve priznatiji i popularniji u svijetu.

Ovu talentovanu i svestranu djevojku srećemo ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Sa sobom nosi flautu i odmah nam objašnjava kako je rijetko ispušta iz ruku, te se nadovezuje pričom o prvim koracima koje je napravila u svijetu muzike.

Tipke klavira prvi put je dotakla sa tri godine i devet mjeseci u Sidneju, gradu u kojem je odrasla. Proći će 12 godina prije nego pokuša svirati flautu, u čiju se melodiju zaljubila kao tinejdžerka.

"Profesorica Ana Pokrklić iz Srednje muzičke škole mi je svojim sviranjem i pedagogijom prenijela tu ljubav i zatim sam odlučila da upišem još jedan smjer i tako počnem svirati flautu. Nastavila sam studirati dva odsjeka na Muzičkoj akademiji u Sarajevu: Flautu u klasi izvrsnog profesora Sakiba Lačevića i Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju, oba na drugom ciklusu studija. Proglašena sam najboljim studentom već dvije godine zaredom na Muzičkoj akademiji u Sarajevu s prosjekom ocjena 9,91", kaže Piknjač.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Prvu kompoziciju naučila je svirati na klaviru, prisjeća se kako je u počecima svirala uglavnom dječije pjesmice.

"Prva prava kompozicija koju sam čak i izvodila na takmičenju je bila "Chromatic Polka" Louisa Kohlera. Što se tiče flaute, prva je bila "Sonata u F duru" kompozitora Georgea Philippa Telemanna. U sklopu studija na Muzičkoj akademiji na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju trebalo je da komponujemo polifone kompozicije za klavir. Pored toga, u coverima koje objavljujem na društvenim mrežama često sviram solo koji zapišem uz matricu", veselo nam objašnjava.

Učestvovala je na brojnim takmičenjima kao solistica flaute, u kamernim ansamblima kao član hora osvajajući prve i specijalne nagrade. Kaže kako država podržava mlade, ali kako sigurno može uraditi puno više od toga.

"Kako stari filozof Platon kaže: 'Što je u državi bolja muzika, bolja će biti i država'", citira.

Svaki dan izdvaja minimalno dva ili tri sata za vježbe sviranja. Tokom studija na akademiji svira klasičnu muziku, a u Sarajevskoj filharmoniji predaje klasičnu muziku učenicima u muzičkoj školi Mali Mozart.

"Ali uživam i u izvođenju pjesama žanrova poput jazza, popa, rocka i hip hopa, sve to redovno snimam i dijelim sa svojim mnogobrojnim pratiteljima na Instagramu", kaže nam, pokazujući usput svoj Instagram profil na kojem je prikupila blizu 65.000 pratitelja.

Ova joj je aplikacija promijenila život, jer preko nje stalno upoznaje nove ljude.

"Preko Instagrama sam 2017. godine angažovana kao 'International Artist' za kompaniju Trevor James Flutes London. Od 2015. godine predajem flautu na najpoznatijoj svjetskoj platformi za učenje sviranja muzičkih instrumenata 'PlayWithAPro' koji su bazirani u Kopenhagenu", priča i dodaje kako joj se svaki dan javlja veliki broj pratitelja i šalje poruke podrške za njen rad.

Ljudi joj se preko Instagrama javljaju pitanjima, pohvalama i inspirativnim činjenicama, govoreći joj da su počeli svirati flautu zbog nje, da im je njen video popravio loš dan... Takve je poruke, otkriva nam, najviše obraduju.

Njen nevjerovatni talent je na svojoj priči podijelio i svjetski popularan muzičar DJ Khaled.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Bila mi je velika čast kada mi se javila menadžerica DJ Khaleda prošle sedmice i pitala me da snimim cover nove pjesme. Odmah sam pristala i bila sam u šoku kada me objavio na svom Instagramu gdje ima više od 17 miliona pratitelja", kaže.

Kaže nam kako bi voljela sarađivati s mnogo svjetskih muzičara. Među imenima koje nabraja su najbolji flautista svijeta Emmanuel Pahud, Coldplay, Ed Sheeran i Eric Whitacre. U budućnosti će nastaviti ulagati u sebe i baviti se onim što voli.

"Što se tiče mojih želja za budućnost, voljela bih nastaviti sarađivati i dijeliti svoju muziku s ostatkom svijeta, a vidjet ćemo na koji će me tačno put to odvesti", kazala je na kraju razgovora dodavši kako je muzika njen život i kako je ovo nešto što je čini sretnom i čime se namjerava baviti do kraja života.