Muzičko usavršavanje
0

Fondacija Amadeus ustupila instrumente mladim talentima Hani Huseinbegović i Antoniju Šariću

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Kao i svaku put do sada, pored organizacije koncerata, Fondacija Amadeus Sarajevo veliku pažnju poklanja mladim talentima iz Bosne i Hercegovine.
Ovaj put, vrijedne violine daju na korištenje mladim talentovanim muzičarima: Antoniu Šariću iz Mostara i Hani Huseinbegović iz Zenice, a Udruženju djece sa posebnim potrebama Oaza Sarajevo darujemo pet gitara na trajnu upotrebu.

"Instrumenti će zvanično biti uručeni na našem koncertu 5. oktobra na muzičko-scenskom spektaklu 'Requiem' izvedbi Državne opere i baleta Stara Zagora iz Bugarske", navode.

Poslije njihovog obavještenja o ustupanju instrumenata, oglasili su se Hana Huseinbegović i Antonio Šarić.

"Neizmjerno sam zahvalna i počastvovana violinom, koju ste mi poklonili na korištenje. Vaša velikodušnost i podrška znače mi više nego što mogu izraziti riječima. Obećavam da ću marljivo raditi i posvetiti svom usavršavanju s ovom violinom, kako bi opravdala vaše povjerenje i uzvratila ovu čast kroz svoj muzički život. Još jednom od srca hvala", izjavila je Hana Huseinbegović.

Foto: Press
Foto: Press

"Želim vam se iskreno zahvaliti na instrumentu, koji ćete mi uručiti i dodijeliti na korištenje. Ova violina mi puno znači i pomoći će mi da nastavim učiti i razvijati svoj muzički talent. Radujem se svečanoj dodjeli koja će se održati 5. oktobra u Sarajevu. Hvala vam na podršci", naveo je Antonio Šarić.

Dosadašnjim korisnicima ovih instrumenata fondacija AMADEUS se zahvaljuje na besprijekornom održavanju instrumenata i želi im daljnje uspjehe u njihovim karijerama. Tom prilikom donose i njihove utiske poslije četiri godine sviranja na ovim instrumentima.

"Ja sam Anja Udovčić, učenica Srednje muzičke škole Zenica. Ovom prilikom se želim zahvaliti profesoru Emiru Nuhanoviću i Fondaciji Amadeus iz Sarajeva na pozajmljenom instrumentu i ukazanoj prilici da svoje vještine usavršavam na izuzetno kvalitetnoj violini koja mi je omogućila brži napredak u mome školovanju. Sa ovim instrumentom sam učestvovala na raznim internacionalnim takmičenjima i seminarima kao što su 'Primavera' u Bijeljini, 'Stringfest' u Sremskoj Mitrovici te 'Zlatne stepenice' u Valjevu. Ovaj instrument mi je mnogo olakšao školovanje i profesionalni napredak te cijeli proces spremanja za festivale i takmičenja. Stoga sam jako zahvalna na ovoj ukazanojv prilici i samoj saradnji sa profesorom Emirom Nuhanovićem i Fondaciji Amadeus koji su mi omogućili sviranje na ovom divnom instrumentu", navela je Anja Udovčić.

"Moje ime je Maira Isakovic i u novembru 2019. godine sam imala veliku čast i sreću da mi od strane Fondacije za umjetnost i obrazovanje Amadeus na čelu s maestrom Emirom Nuhanovićem i uz velikodušnu pomoć akademika, profesora Yevgeny Xaviereffa, bude donirana violina, instrument izvrsnog kvaliteta i njemačkog porijekla. Violina mi je donirana u sklopu ceremonije i muzičko- scenskog spektakla 'Carmina Burana'. koji je održan u dvorani 'Mirza Delibašić' u Sarajevu. Od tog trenutka su prošle četiri i po godine, u toku kojih sam aktivno svirala na instrumentu te je bio od velike pomoći u mom muzičkom usavršavanju i obrazovanju. Ovom prilikom se želim zahvaliti od srca na ukazanom povjerenju i neprocjenjivoj pomoći i prilici za korištenje spomenute violine. Kako bi nove generacije imale istu priliku za usavršavanje i korištenje ovog divnog instrumenta, predajem violinu nazad u ruke Fondacije za umjetnost i obrazovanje Amadeus", navela je Majra Isaković.

Fondacija Amadeus poziva sve one koji u svojim kućama imaju instrumente, a koje ne koriste, ustupe njima lično ili nekom djetetu koje želi naučiti svirati neki instrument.

"Mi muzičari naše instrumente volimo i gledamo kao živa bića, a instrumenti 'vole kad se sviraju'. Zatvoreni u svojim kutijama, Vaši instrumenti čekaju mlade virtuoze da iz njih oslobode muziku Mozarta, Bacha, Beethovena... Oživimo instrumente u rukama djece i dajmo priliku toj djeci da postanu dio najveće internacionalne porodice - muzičke porodice", naveli su.

Svi koji doniraju instrumente, moći će besplatno preuzeti ulaznice za muzičko-scenski spektakl "Requiem".

"Oni koji do našeg 'Requiema' 5. oktobra doniraju jedan instrument neka nam se jave i dobijaju besplatne ulaznice. Vidimo se 5.oktobra u KSC Skenderija. Ne zaboravite da je ulaganje u obrazovanje najbolja i najsvetija investicija za budućnost svake države. Ono što su u sportu naša Lana Pudar i Ismail Barlov, to su u muzici Antonio Šarić i Hana Huseinbegović, naše muzičke nade", poručili su za kraj iz Fondacije Amadeus.