U Narodnom pozorištu
15

Grupa Les Amazones d'Afrique na Jazz Festu 9. novembra: Obilježavaju deceniju postojanja

D. V.
Foto: Odhran Mullan
Foto: Odhran Mullan
Les Amazones d'Afrique, muzičko-aktivistički kolektiv koji se naziva i "ženskom super grupom", nastupit će na Jazz Festu u Sarajevu 9. novembra.

One će se predstaviti kao šestočlani ansambl sa tri pjevačice iz Konga, Benina i Malija, uključujući i suosnivačicu kolektiva Mamani Assitan Keïta.

Rođena u Bamaku, glavnom gradu Malija, Mamani je odrastala bez roditelja a njena baka prva je prepoznala talenat svoje unuke i govorila da će njen život biti velika pustolovina.

Karijera Mamani Assitan je doživjela velik uspjeh kada je nastupala sa Salifom Keïtom i preselila se u Francusku te počela saradnju sa različitim jazz i world music muzičarima. U Bamaku je Mamani 2014. godine, skupa sa Oumou Sangaré i Mariam Doumbia, osnovala kolektiv Les Amazones d'Afrique koji su tokom godina činile brojne i važne umjetnice iz Afrike i afričke dijaspore.

Osnovane s ciljem promovisanja ravnopravnosti žena i borbe protiv nasilja prema ženama, Mamani i Amazonke Afrike nastupale su širom svijeta, uključujući i najveće scene velikih festivala. Bile su i ostale inspiracija djevojkama i ženama širom kontinenta, pa tako i Fafi Ruffino iz Benina koja se grupi pridružila 2019. godine.

Fafa je nastupala sa svojih 13 godina, u Beninu je završila pravo, u Parizu studirala etnomuzikologiju, a scenu je dijelila sa muzičarima poput Lionela Richieja, Hanka Jonesa ili Archieja Sheppa. Treća pjevačica ansambla koji imenom oživljava čuvene afričke ratnice, Alvie Bitemo, pjevačica je i pozorišna i filmska glumica iz Konga.

Les Amazones d'Afrique ove godine obilježavaju deceniju postojanja, poručuju ženama da podignu svoj glas, ustanu i izbore se za svoja prava. Njihove pjesme i aktivistički tekstovi na jezicima Afrike, beskrajno su topli i uvjerljivi, a groove Amazonki naprosto je neodoljiv čineći svaki njihov koncert jedinstvenim iskustvom.

Ovaj ansambl koji osim Mamani Keïta, Fafe Ruffino i Alvie Bitemo čine i bubnjar Franck Baya, klavijaturista Manu Chavanet i DJ Nadjib Ben Bella nastupit će na ovogodišnjem Jazz Festu , u subotu 9. novembra u Narodnom pozorištu.

Ulaznice za ovaj koncert u prodaji su online na jazzfest.ba, a od 31. oktobra i u festivalskom box officeu.