Nastupaju 9. novembra
18

Grupa Les Amazones d'Afrique stiže na Jazz Fest Sarajevo: Čine je malijske umjetnice

I. S.
Foto: Karen Paulina Biswell
Foto: Karen Paulina Biswell
Zapadnoafrička ženska supergrupa Les Amazones d'Afrique, kolektiv koji okuplja značajne glasove afričke muzike, nastupit će na Jazz Festu Sarajevo 2024. u subotu, 9. novembra u Narodnom pozorištu.

Grupu su osnovale malijske aktivistkinje i umjetnice Mamani Keïta, Oumou Sangaré i Mariam Doumbia, kako bi kroz muziku osnažile žene Afrike i podigle svijest o ženskim pravima i slobodama. S Afričkim Amazonkama pjevale su neke od najvećih afričkih zvijezda kao što su Angélique Kidjo, Nneka ili Rokia Koné.

Dva prethodna hvaljena albuma République Amazone i Amazones Power, objavljena za diskografsku kuću Real World, našla su se na top listi najboljih albuma Guardiana za 2017. i NPR Musica za 2020, a aktuelni album Musow Danse, objavljen ove godine, saradnja je sa producentom Jacknifeom Leejem koji je sarađivao sa muzičarima poput REM, Snow Patrol, U2 ili Taylor Swift.

Magazin Rolling Stone piše da ovaj album zavodi radošću kombinacijom elektro-popa, funka i tradicionalnih melodija na hiljade posjetilaca njihovih koncerata od Barcelone, preko Glastonburyja do Maroka.

Bambara, bété, fon, mooré, samo su neki od jezika Malija, Benina, Burkine Faso, Obale Slonovače i Konga na kojima pjevaju članice kolektiva čiji je naziv direktna asocijacija na Dahomejske Amazonke, čuvene elitne ratnice i članice odreda raspuštenog nakon što je Dahomej postao francuska kolonija.

"Čini se da su se nakon kolonijalizacije određene afričke zemlje udaljile od prava žena. A radi se o tome da progovorimo, ne da čekamo da nam daju riječ, već da se za nju izborimo", kazala je Alvie Bitemo, pjevačica koja će u Sarajevu nastupiti sa osnivačicom kolektiva Mamani Keïta te pjevačicom Fafom Ruffino i bendom koji čine klavijaturista Manu Chavanet, bubnjar Franck Baya i DJ Nadjib Ben Bella.

Koncerti Les Amazones d’Afrique, jedinstvenog ženskog ansambla, donose neodoljive afričke melodije i napjeve i ritmove koji osvajaju i tijelo i dušu. Njihovi nastupi su neposredni a kontakt s publikom spontan i direktan. Na koncertima se nerijetko brišu granice između publike i izvođača pa vrlo često publika postaje dijelom ansambla.

Ulaznice za sve koncerte Jazz Festa Sarajevo 2024. možete kupiti na zvaničnoj web stranici.