Od 8. do 18. augusta
264

Halid Bešlić otvara 7. izdanje Zenica Summer Festa, Saša Matić na zatvaranju

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Gradskom parku u Zenici danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno ovogodišnje 7. izdanje festivala Zenica Summer Fest na kojem će nastupati brojni izvođači, a zvijezda ovogodišnjeg festivala na Kamberovića polju bit će Halid Bešlić.

Sedmo izdanje Zenica Summer Festa donosi najbolji sadržaj za građane Zenice, ali i drugih bh. gradova koji svake godine u festivalskim danima prisustvuju koncertima namijenjenim različitim starosnim grupama.

Tako će ovogodišnji festival zbog najavljenog interesa biti održan umjesto u centru grada na Kamberovića polju u Zenici u periodu od 8. do 18. augusta, a na otvorenju će nastupiti Halid Bešlić.

"Zenica je moj grad. Sjećam se unazad 40 godina, snimio sam dijamante i postao preko noći popularan. Prvi koncert je bio na Bilimišću. Od tad sam imao stotine nastupa, ali jedan ću posebno izdvojiti. Kada sam nastradao i bio na Koševu u bolnici, u vašoj Areni je bio Dino Merlin. Probudio sam se iz kome, sin mi je donio telefon i poželio mi je oporavak. Naježio sam se tad i rekao da ću prvi koncert po izlasku održati u Zenici i tada sam pjevao u vašoj dvorani", kazao je Bešlić.

Dodao je da za velike koncerte na estradi mora postojati vrijeme kako bi izvođače ljudi poželjeli te je uvjeren da ga je zenička publika poželjela.

Osim Halida Bešlića u deset festivalskih dana bit će održani i koncerti Sergeja Ćetkovića, Divljih Jagoda, Aleksandre Radović, Gorana Karana, zeničkih izvođača i bendova, Kamernog simfonijskog orkestra, brojni sadržaji za djecu te na zatvaranju i koncert Saše Matića.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u obraćanju prisutnima kazao da ih očekuje vrelo ljeto.

"Gradska uprava je na vrijeme pokrenula organizaciju i osigurala najbolje bh. i izvođače iz bivše Jugoslavije, kako bismo našim građaniam i dijasporu osigurali dobar festival. Na početku, kada sam došao za gradonačelnika, nije bilo ovih manifestacija. Nazvao sam to ljeto u gradu, ali omladina hoće engleski i eto sad je 'summer fest'. Sretan sam i zadovoljan što i naši Zeničani, mimo legende Bešlića, Dino Suljić, Hakala, nastupaju jer njegujem naše", kazao je Kasumović te dodao da je Kamberovića polje puno bolja lokacija za festival što je prijedlog organizacionog odbora festivala.

U ime organizacionog odbora obratila se Sumea Mujkanović koja je kazala da se mali tim iz godine u godinu trudi da ljeto svima u Zenici bude ugodno.

"Organizacioni odbor kod nas broji 3-4 člana koji rade sve ovo za naš grad. Pozivamo sve naše sugrađane i privrednike da se pridruže realizaciji festivala i drugih manifestacija s ciljem da građanima i gostima bude ugodno festivalskih dana u Zenici", izjavila je Mujkanović.

Javno preduzeće RTV "Zenica" je tehnički realizator Zenica Summer Festa, a direktor Nandino Škrbić je pojasnio da prvenstveno žele promovisati lokalne izvođače te da posljednje tri-četiri godine se "bore" za termin Halida Bešlića i da su sretni da je jedna od njegovih koncertnih stanica i Zenica.

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i svi zenički izvođači koji će učestvovati na ovogodišnjem festivalu, a na kraju su svi spontano uz pratnju harmonike i flaute zapjevali "Prvi poljubac".