Ulaz je besplatan
345

Hari Varešanović ususret nastupu ispod Starog mosta: Svi putevi vode u Mostar, koncert će biti za MTV-a

L. R.
Hari Varešanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Hari Varešanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Grad Mostar ove godine će obilježiti 20. godišnjicu od završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjicu od upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine, a s tim u vezi organizovat će koncert grupe Hari Mata Hari.

Koncert je zakazan za 23. juli na platou ispod Starog mosta, a pripreme su uveliko počele.

U Sarajevu je potpisan ugovor sa BHRT-om, koji će biti generalni medijski pokrovitelj događaja. Izvršni producent projekta je Nedim Srnja, menadžer koji posljednjih godina organizira desetine koncerata najvećih muzičkih zvijezda širom BiH.

(Foto: Press)
(Foto: Press)

Varešanović nije krio zadovoljstvo što će Hari Mata Hari biti zadužen za ovaj jedinstveni muzički događaj koji je poklon Grada Mostara svim građanima.

"Prelijepe emocije me vežu za Mostar. Tu sam doživio mnogo lijepe trenutke, a izdvojio bih ispraćajni koncert za odlazak na Eurosong na kojem sam sa 'Lejlom' osvojio treće mjesto u Grčkoj. Tu je i nekoliko koncerata na stadionima. Uvijek je bilo prelijepo. Kada se spomene Mostar, u sjećanju su mi najljepši muzički trenuci", rekao je Hari Varešanović.

"Mostar je pun kulture, pjesama, arhitekture i jedan je od najljepših gradova u BiH. Prvi put pjevat ću ispod Starog mosta i to će sigurno biti doživljaj i izazov za poželjeti. Koncert će biti za MTV-a. Svi putevi 23. jula vode u Mostar", ističe Varešanović.

Hiljade fanova s nestrpljenjem čeka da u prelijepom gradu na Neretvi 23. jula sa Harijem zapjeva neprolazne hitove "Lejla", "Strah me da te volim", "Azra", "Volio bi da te ne volim", "Lud sam za tobom", "Svi moji drumovi", "Starac i more" i brojne druge. Na koncertu u Mostaru Hari Varešanović izvest će i neke od najljepših sevdalinki. BHRT će se pobrinuti da koncert vidi i publika širom svijeta.

"Zadovoljstvo nam je što smo dio ovog spektakla. BHRT s Harijem ima dugogodišnju saradnju i očekuje se veliki spektakl, a nesebičan doprinos dat će i BHRT. Poseban značaj ovom koncertu daje sama lokacija. BHRT radi direktan prijenos centralne manifestacije obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta, a koncert se radi u snimku i bit će naknadno emitovan u našem programu. Koncert će biti rađen najkvalitetnijom HD produkcijom uz korištenje savremene tehnologije, deset kamera, kranova i dronova", kaže Dženita Jusufbegović, pomoćnica generalnog direktora BHRT za razvoj.

Centralna manifestacija proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO- ove kulturne baštine počet će 23. jula u 21 sat.

"Grad Mostar i Gradsko vijeće Grada Mostara učinit će sve da ovo bude jedan spektakularan događaj o kojem će se pričati. Kruna večeri bit će koncert Hari Mata Harija, a prije ćemo imati program koji će trajati nekih 60 minuta. Prisutnim će se, između ostalih, obratiti zvaničnici UNESCO-a, Svjetske banke, te grada Mostara", Salem Marić, predsjednik organizacionog odbora 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta.

Osim toga, nekoliko dana prije i poslije obilježavanja 20. godišnjice od obnove Starog mosta, održat će i druge aktivnosti.

"Nakon toga bit će dodijeljene zahvalnice organizacijama i pojedincima. Budući da su u pitanju dvije decenije od obnove i nekoliko dana prije i poslije imat ćemo različite aktivnosti. Slobodno možemo reći da će Mostar već od sredine jula biti centar BiH i regiona", navodi Marić.

Stari most sagrađen je 1566. godine, a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993. godine, obnovljen je 23. jula 2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.