Snimci iz Doma mladih
227

Kako je propao Tifin pokušaj da održi koncert u ratnom Sarajevu 1994. godine

N. O.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Videosnimak iz augusta 1994. godine prikazuje šta se dešavalo prije otkazivanja koncerta Mladena Vojičića Tife koji se trebao održati u razrušenom Domu mladih u Sarajevu te kako je pjevač reagovao na vijesti da koncerta ipak neće biti.

Snimak prikazuje Tifu u razgovoru s menadžerom Ruždijom Metanovićem te muzičarima - gitaristom Amirom Bjelanovićem Tulom, basistom Alenom Ekmečićem i bubnjarom Dinom Stankovićem.

Metanović na početku videa objašnjava da su njegovi napori za omogućavanje koncerta propali iz sigurnosnih razloga te da su nadležni zamolili da se koncert ne otkazuje već da se prolongira te da "imaju punu podršku za organizaciju koncerta, ali u nekom narednom terminu".

"Rekli su prolongirajte koncert, televizija i radio opet idu u projekat, nema nikakvih problema", kazao je Metanović.

Na to je Tifa zamolio da njemu i muzičarima obezbijedi samo 20 minuta da sviraju, ali menadžer odgovara da se to ne može desiti i da "nije do njega".

Metanović mu je zatim pojasnio da može doći do provokacija i da je "postojala velika volja i želja" da se koncert održi, ali da su razlozi otkazivanja opravdani.

"Ja znam šta vam to svima znači. Znam šta njemu to znači. Ja bih se sad ubio", dodao je.

Tifa i muzičari su bili vidno razočarani zbog otkazivanja koncerta koji se trebao desiti 14.08.1994., a u svrhu promocije pjevačevog trećeg albuma "Šareni dan".

Kraj videosnimka prikazuje Tifu kako ipak nasmijan odlazi sa Skenderije, dok se pozdravlja sa prolaznicima koji su se zatekli na platou.