Rasplesani ritmovi
11

Kubanski pijanista Roberto Fonseca sa svojim ansamblom nastupit će na Jazz Festu Sarajevo

L. R.
Roberto Fonseca (Foto: Alejandro Azcuy)
Roberto Fonseca (Foto: Alejandro Azcuy)
Kubanski pijanista Roberto Fonseca sa svojim sedmočlanim ansamblom nastupit će na Jazz Festu Sarajevo 2024 i predstaviti svoj aktuelni album "La Gran Diversión", koji je posveta zlatnoj eri kubanske muzike.

Na novom albumu, nekadašnji član Buena Vista Social Cluba i muzičar i kompozitor nominiran za nagradu Grammy za najbolji latin jazz album, Fonseca ritmovima koji pozivaju na ples, virtuoznim klavirskim improvizacijama i zaraznom energijom, publiku vodi na Kubu tridesetih godina prošlog stoljeća, na ulice i klubove Havane, u svijet pun radosti i muzičke raznolikosti.

Mješavina kubanskih ritmova, afričke tradicije i modernog jazza, pretvara Fonsecine melodije u muzički vatromet koji je za publiku naprosto neodoljiv.

Fonseca je na muzičkoj sceni više od dvadeset godina, sarađivao je i nastupao na turnejama sa ikonama kubanske muzike Ibrahimom Ferrerom, zamijenivši slavnog Rubéna Gonzáleza, i Omarom Portuondo, sa kojom je nastupio na više od 400 koncerata.

Objavio je 10 samostalnih albuma, na albumu iz 2007. "Zamazu" dokazao se i kao kompozitor, a album „Yo“ (2012), na kojem je gostovala malijska zvijezda Fatoumata Diawara, nominiran je za Grammy. Nakon albuma „Yesun“ (2019) koji je donio saradnju sa starim znancem Jazz Festa francuskim trubačem Ibrahimom Maaloufom odlikovan je ordenom viteza umjetnosti i književnosti, najvišim francuskim umjetničkim priznanjem.

Roberto Fonseca (Foto: Alejandro Azcuy)
Roberto Fonseca (Foto: Alejandro Azcuy)

Album "La Gran Diversión" vrhunac je dosadašnje karijere ovog pijaniste, pjevača i kompozitora i osim što pokazuje Fonsecin stvaralački talenat, dokaz je i njegovog pijanističkog umijeća.

Sarajevski koncert bit će održan 7. novembra u Narodnom pozorištu. Ulaznice za koncert Roberta Fonsece i ansambla La Gran Diversión, kao i ulaznice za ostale koncerte Jazz Festa Sarajevo 2024 u prodaji su online na www.jazzfest.ba.