Bogat program
31

Lakiko i njen magični orkestar nastupaju na Jazz Festu Sarajevo

I. S.
Koncerti ovogodišnjeg Jazz Festa Sarajevo 2024, koji će biti održan od 6. do 9. novembra, osim u Narodnom pozorištu bit će organizirani i u Pozorištu mladih gdje će nastupiti i bh. violončelistkinja, pjevačica i kompozitorica Lana Kostić predstavljajući svoj projekt Lakiko.

Lana Kostić je rođena 1988. godine u Sarajevu, gdje je završila srednju muzičku školu nakon koje dalje obrazovanje nastavlja u Bremenu, Minhenu, Cirihu i Bernu. Magistrirala je kompoziciju i pjevanje, a nastupa kao solistkinja, kamerna i orkestarska muzičarka, između ostalog u operi u Cirihu i u pozorištu u Bernu.

Dok svira violončelo, Lakiko pjeva o dalekoj prošlosti i distopijskoj budućnosti, i pomoću elektronike stvara magične zvučne pejzaže što stvara dojam kao da nastupa s orkestrom. U njenoj muzici se čita njena osobna muzička biografija koja objedinjuje mistiku srednjovjekovnih bogumila, melanholiju sevdalinke, jasne strukture klasične muzike i eksperimentalnu muziku.

Sa svojim solo projektom Lakiko je nastupala na prestižnim međunarodnim festivalima kao što su Montreux Jazz Festival, Cully Jazz Festival ili Jazz Festival Ljubljana. Prije tri godine dobila je nagradu kantona Lucern, a 2023. osvojila je prvo mjesto na takmičenju Creative Music Awards u Njemačkoj.

Objavila je četiri EP-a, njen album "What To Do, How To Live?" proglašen je "iznenađenjem godine" od Švicarske radio-televizije i uvršten u listu najboljih klasičnih albuma 2023. godine.

Lanu je publika Jazz Festa Sarajevo upoznala 2019. godine kada su predstavljena dva solo koncerta, Lane Kostić i legendarne francuske kontrabasistkinje Joele Leandre, a nastupila je i na showcaseu u Narodnom pozorištu 2022. godine u okviru muzičke konferencije Beyond Europe u organizaciji Jazz Festa i evropske asocijacije Europe Jazz Network.

Osim Lane Kostić, koncerti u Pozorištu mladih ovogodišnjeg Jazz Festa Sarajevo predstavit će i austrijsko-američki bend Wanting Machine, francuski sastav Fakebooks, američkog kontrabasistu Trevora Dunna te heavy-metal-jazz ansambl Titan to Tachyons, američki ansambl novozelandske basistkinje Sally Gates.

Ulaznice za koncerte Jazz Festa Sarajevo 2024 mogu se kupiti online na zvaničnoj stranici festivala.