Nastupa u Domu mladih
81

Marko Louis za Klix.ba: Sretan sam što imam dva doma - Sarajevo i Beograd, ovdje su moje muze

Razgovarala: Lejla Riter
Marko Louis (Foto: I. Š./Klix.ba)
Marko Louis (Foto: I. Š./Klix.ba)
Muzičar Marko Louis će 26. oktobra održati koncert u sarajevskom Domu mladih, a tom prilikom za Klix.ba govorio je kako teku pripreme za nastup, koja je njegova povezanost s glavnim gradom BiH te kako mu je bilo sarađivati s Dinom Merlinom i Zdravkom Čolićem.

Nakon dvije godine od posljednjeg nastupa u Sarajevu, Marko Louis stiže u sklopu turneje "Beskraj", a ovaj koncert će ujedno biti i najveći projekt u organizaciji njegovog tima.

"Moram priznati da uzbuđenje baš poraste dan dva pred koncert, zato što je Sarajevo i zato što su prošle dvije godine. Već me sad hvata baš trema, ali pozitivna. Ja živim od te treme, to je dio mog života, uživam u tome i toliko sam sretan što mi se to dešava 15 dana pred koncert. U suštini, ovaj koncert je moj najveći projekat do sada u organizaciji zajedno s mojim timom. Gledam da sve bude kako treba, bit će sjajni gosti, bit će jedinstven koncert, spremili smo nove pjesme i totalno novi doživljaj", poručio je Marko Louis na početku intervjua.

Marko Louis vrlo često posjećuje glavni grad BiH i kada nema nastupe. Osim što je njegova supruga Maša iz Sarajeva, ovdje ga vežu i profesionalne saradnje.

"Ja imam veliku sreću što imam dva doma - Sarajevo i Beograd. Kada odem iz Beograda i dođem u Sarajevo, ništa ne gubim nego samo dobijam, ne samo zato što mi je supruga odavdje i što često dolazim, nego zato i što sam se 'skontao' s baš dosta umjetnika koji su veoma utjecali na moj zvuk i interpretaciju - Božo Vrećo, Dino Merlin, Helem nejse, Zdravo Čolić, Amna Turković. Shvatio sam da su ovdje moje muze i te neke podzemne energije koje mi daju neku kreativnost. To je Beograd, ali Sarajevo ima neki misteriozni duh", naveo je.

Govoreći o Sarajevu, navodi da zna biti zahtjevno pjevati pred sarajevskom publikom, budući da mu se nikada nije dogodilo da odmah rasproda ulaznice, već da se to obično dogodi posljednjih nekoliko dana, ali da atmosfera na koncertu u ovom gradu bude poput one u Beogradu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ima nekoliko gradova koji tako, kad probiješ led onda si njihov. To su Podgorica i Sarajevo na svoj način, ali opet ja sam u jednom trenutku došao do neke publike koja je rasla još od Saint Louis benda, od klubskih svirki koje smo imali u Sarajevu i zeznuto je jer stvarno ono dogodi se da bukvalno posljednja četiri dana odjednom rasproda koncert, a do tada kao lagano prodato 100 ulaznica ili tako nešto, Međutim, uvijek bude kao da sam kod kuće, kao da je beogradski koncert", istaknuo je.

Kada je riječ o saradnicima koji će gostovati na sarajevskom koncertu 26. oktobra, potvrdio ih je nekoliko, ali ističe da rade na tome da imaju još gostiju.

"To su Helem nejse, Amnna, Marčelo i Nensi, koji dolaze iz Beograda da otpjevamo zajedno sa ženskim horom Superar Cadenza pjesmu 'Vatra u mraku'. Neke kolege subotom u Sarajevu je uvijek teško uhvatiti. Svi putuju negdje tako da i dalje radimo na tome da bude još gostiju, ali će biti svakako do sada najveći i najduži moj koncert ikada", objasnio je.

Louis se osvrnuo i na saradnju s Dinom Merlinom i Zdravkom Čolićem, gdje ističe da mu je bila čast raditi s njima te da je zahvalan na toj mogućnosti.

"Prije svega mi je čast da imam mogućnost da radim sa takvim genijima i takvim mađioničarima, a sa druge strane zahvalan sam, uživam u tome. Merlin i Čola imaju toliko entuzijazma kao da su mlađi od mene i kao da su tek počeli sad. Toliko imaju elana i entuzijazma, da je meni to samo cilj da isto tako radim sa 73 godine - koliko Zdravko Čolić ima, a da osjetim i dalje isti osjećaj, a opet da mogu biti u potpunosti svoj. Meni je to predivno. Dobio sam povjerenje da donesem svoj zvuk i ritam, a Dino Merlin je čovjek od koga puno možeš da naučiš i vidiš šta je svjetski profesionalni posao. To je stvarno na najvišem nivou i lijepo je to doživjeti", rekao je.

Na kraju, Marko Louis nam je otkrio i kakvi su mu planovi poslije sarajevskog koncerta, ali na čemu će raditi naredne godine.

"Prvo idem nekoliko dana na neku planinu ovdje u okolini da se malo odmorim i napunim baterije, a uveliko spremam novi album koji se zove '25'. On izlazi 2025. godine i bit će u četiri dijela. Prvi dio od bit će objavljen 25. januara za moj rođendan, drugi dio albuma će izaći 25. marta za rođendan mog sina, treći dio će izaći 25. maja na rođendan moje majke i cijeli album izlazi 25. juna na očev rođendan i to će biti najbolji album koji sam do sada uradio", naveo je.

Podsjećamo, koncert će se održati 26. oktobra u Domu mladih s početkom u 21 sat, a ulaznice je moguće kupiti putem platforme Gigstix.