Pratite li Eurosong?
38

Narodnjački melos, pandemija, ljubav: Ove pjesme su obilježile prvu polufinalnu večer Eurosonga

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Sinoć je završena prva polufinalna večer ovogodišnjeg Eurosonga, a u finale je prošlo 10 zemalja: Švicarska, Armenija, Island, Litvanija, Portugal, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Nizozemska.

Dosta pozornosti je privukao nastup predstavnice Albanije Ronele Hajati koja je otvorila prvu večer pjesmom Sekret.

Iako nije ušla u finale, o njenoj izvedbi i danas se priča. Naime, na kraju energičnog nastupa je pokazala dvoglavog orla, koji je simbol Velike Albanije.

Njezin nastup u polufinalu u dva sata pregledan je gotovo 200.000 puta na YouTubeu. Mnogi smatraju da je nepravedno što se Ronela nije plasirala u finale.

Švicarska

Marius Bear predstavljao je Švicarsku s pjesmom "Boys Do Cry". Na eurovizijsku pozornicu izašao je odjeven sav u crno. Njegov nastup je bio vrlo jednostavan, samo on i reflektor koji na njega baca svjetlost u tami. Ipak, to je bilo dovoljno za njegov prolazak u finale.

Armenija

Armeniju je predstavila pjevačica Rosa Linn pjesmom "Snap" koja govori o nesanici. Scena je tijekom njenog nastupa bila bijele boje, centralnu poziciju zauzimao je krevet okružen zidovima s kojeg izvođačica skidala tapete ispod kojih su se nalazili stihovi njene pjesme.

Island

Island su predstavile tri sestre Sigríður, Elísabet i Elín koje su zajedničku karijeru započele još 2011. pod imenom Sísý Ey (prema njihovoj baki). Pjesma govori o najmračnijoj zimi koja čeka sunce što će svjetlom ublažiti duge noći i zagrijati naše zagrljaje.

Litvanija

Monika Liu otpjevala je pjesmu "Sentimentai" koju su fanovi Eurovizije opisali kao "sablasni disco".

Portugal

Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca, umjetničkog imena Maro, predstavljala je Portugal s pjesmom "Saudade, saudade". Otkrila je da je pjesma posvećena njenom djedu koji je preminuo. "Bio je veliki dio mog života i mene same. U pjesmi govorim o tome koliko mi nedostaje", kazala je Maro.

Norveška

Norveški predstavnici ove godine bili su članovi grupe Subwoolfer koji su izveli pjesmu "Give That Wolf a Banana", koja govori o koronavirusu. Subwoolferi su osnovani lani, skrivaju se iza vučje maske i odijela, te se oslovljavaju kao Keith i Jim. Njihov pravi identitet nije otkriven, a oni sami sebe predstavljaju kao najveća grupu u svemiru, nastalu prije 4.5 milijardi godina na Mjesecu gdje su imali uspješnu pop karijeru.

Grčka

Amanda Tenfjord predstavljala je Grčku s pjesmom "Die Together", koja istražuje brojne perspektive umiruće veze.

Ukrajina

Jedan od najiščekivanijih nastupa večeri bio je onaj predstavnika Ukrajine, Kalush Orchestra koji su izveli pjesmu "Stefanija". Pjesmu je frontmen Oleh Psiuk posvetio svojoj mami, te tvrdi kako je ovo najbolja stvar što ju je on u životu dosad napravio za nju. Melodija lako ulazi u uho, nastup izvođača u kostimima kombiniranim s narodnom nošnjom svoje zemlje je upečatljiv. Po svim kladionicama upravo će Ukrajina pobijediti na Eurosongu.

Moldavija

Zdob și Zdub već treći put predstavljaju svoju zemlju na ovom natjecanju, a ove godine izveli su pjesmu "Trenulețul". Spoj harmonike, violine i gitare mnoge je podsjetio na narodnjake. "Hardcore folk extravaganza", je termin kojim članovi grupe opisuju svoju muziku.

Nizozemska

Nizozemska predstavnica Stien den Hollander, umjetničkog imena S10, izvela je baladu "De diepte".

Pjevačica je tijekom izvedbe bila na postolju u crnom smokingu koji je sprijeda skraćen, a odostraga dug. Pozornica je imala dramatično osvjetljenje.

Druga polufinalna večer održat će se u četvrtak, 12. maja, a finale je planirano za subotu.