Određen datum prodaje
117

Nazire se kraj sage BiH i Eurosonga: Presuda nalaže isplatu duga, BHRT mora prodati imovinu

N. O.
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Ilustracija: A.L./Klix.ba
Dugogodišnja saga dugovanja i neučešća Bosne i Hercegovine na Eurosongu, mogla bi uskoro biti završena. Općinski sud u Sarajevu naložio je prodaju nekretnina BHRT-a, a u svrhu isplate duga EBU-u. Određen je i datum prodaje te je zakazana za 25. septembar 2024.

Posljednjih godina svaki maj u vrijeme održavanja Eurosonga povlači se tema Bosne i Hercegovine koja od 2016. ne učestvuje na ovom takmičenju, a problem su dugovanja Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

Naša zemlja se neće moći vratiti u takmičenje sve dok ne izmiri dug, a čini se da bi ovoj dugogodišnjoj sagi mogao doći kraj. Naime, presudom Općinskog suda u Sarajevu, a na osnovu tužbe EBU-a (Evropske radiodifuzne unije), određena je prva prodaja nekretnina koja će poslužiti kako bi se ovaj dug izmirio.

Podsjetimo, EBU je 2016. godine podnio tužbu protiv Radiotelevizije BiH, a vrijednost spora iznosila je 12.198.170,70 KM - i to za godišnju naknadu za članstvo u uniji, kao i za pojedinačne naknade za prenos sportskih i drugih prava.

Prvostepena presuda je donesena 2018. godine kada je Općinski sud presudio da je BHRT dužan na osnovu glavnog duga isplatiti 9.853.998,05 KM sa zakonskom zateznom kamatom. BHRT je potom uložio žalbu, međutim, drugostepenom presudom potvrđena je prvostepena.

Potom, Općinski sud je 2022. godine donio rješenje o izvršenju gdje će se nakon procjene vrijednosti i prodajom nekretnina u vlasništvu BHRT-a vratiti dug. U martu ove godine sačinjen je nalaz i mišljenje vještaka te je utvrđena vrijednost devet nekretnina u vlasništvu BHRT-a, a ona iznosi 165.564.697,20 KM.

Radiotelevizija BiH uložila je žalbu na rješenje o izvršenju suda, međutim, još uvijek nije donesena odluka.

Ukupan iznos koji Evropska radiodifuzna unija potražuje sa obračunatim zateznim kamatama iznosi 16.360.851,18 KM.

BHRT u žalbi osporava iznos, međutim, ona neće utjecati na izvršenje po rješenju suda. Što zapravo znači da će Radiotelevizija BiH morati prodati nekretnine, dok se iznos duga na osnovu žalbe može izmijeniti. Prodaja je zakazana što je zakazana za 25. septembar 2024. godine u 09:45 sati.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je posljednji put na Eurosongu učestvovala 2016. godine kada su nas predstavljali Deen, Dalal Midhat, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom "Ljubav je".

Upravo se Deen ove godine oglasio te iskazao razočarenje što je on posljednji koji je nastupio kao predstavnik naše zemlje.

"Odluka da moja zemlja preskoči učešće na još jednom izdanju muzičkog takmičenja Eurosong me rastužuje. Jednostavno ne mogu da vjerujem da sam nakon sedam godina posljednji muzički ambasador koji je imao priliku da predstavlja moju zemlju zajedno s mojim kolegama na ovom nevjerovatnom muzičkog događaju koje je globalni fenomen i jako, jako važan", naveo je Deen.

Prvi predstavnik naše zemlje na ovom takmičenju Muhamed Fazlagić Fazla riskirao je život 1993. godine kako bi došao do Irske gdje se održavalo takmičenje.

Najbolji plasman ostvario je Hari Mata Hari 2006. godine. Pjesma "Lejla" je dobila 229 bodova te zauzela treće mjesto od 24. zemlje.