Pjevač anđeoskog glasa
121

Nikada zaboravljen: Prije tačno 17 godina napustio nas je Toše Proeski

D. V.
Toše Proeski (Foto: Twitter)
Toše Proeski (Foto: Twitter)
Na današnji dan prije tačno 17 godina nastradao je makedonski pjevač Toše Proeski.

Kao jedan od omiljenih pjevača u regiji, Proeski je ostao upamćen po svojoj dobroti i ljudskosti, a kolege i publika uvijek ga se rado sjećaju.

On je preminuo usljed saobraćajne nesreće 16. oktobra 2007. godine na putu iz Skoplja prema Zagrebu u svojoj 26. godini. Vijest o njegovoj smrti tada je potresla cijelu regiju, a u Makedoniji je ovaj dan proglašen danom žalosti.

Njegovo pravo ime bilo je Todor Proja, a preci su mu bili Cincari. Kako bi bili u duhu makedonskog jezika, porodica je promijenila prezime u Proeski.

Ljubav prema muzici i jedinstven talenat Proeski je naslijedio od roditelja. Njegov otac ranije je govorio da je Toše kao dijete želio biti doktor, ali je ipak muzika ušla u njegov život.

Pjevačica Tijana Dapčević prethodne godine otkrila je da je Tošeta u muzičkoj školi primijetio njen otac dok je još kao srednjoškolac svirao klarinet.

"Kakav klarinet, on je pjevač i treba pjevati. Moj otac je to saopštio Tošetovom ocu i tada je sve počelo. Sve poslije toga je historija", kazala je Dapčević.

Počeo je pjevati s 15 godina

Proeski je posebnu pažnju privukao sa svojih 15 godina kada je na festival Makfest sa svojim pjesmama "Usne na Usnama" i "Sunce u tvojoj zlatnoj kosi" kročio u svijet makedonske muzičke scene.

Bio je dobitnik niza muzičkih nagrada, a 2003. godine dobio je i nagradu Majke Tereze za svoje humanitarne nastupe. Poznat je po svom humanitarnom radu i kao ambasador UNICEF-a uvijek je pomagao djeci, a njegova pjesma "This World" je postala UNICEF-ova himna.

Jedan od većih hitova otpjevao je sa Tonijem Cetinskim pod nazivom "Lagala nas mala", a ovaj pjevač uvijek ga se sjeća samo po najboljem.

Simboličnom objavom na svojim društvenim mrežama Tony je između ostalog napisao: "Živimo, volimo, radimo, ali baš ništa nije isto bez tebe moj Toše, ništa. Tužna je svaka godišnjica tvog odlaska, tužan je svaki dan i svaki tren, ali moramo dalje živjeti u nadi da ćemo se ponovo sresti."

Također, neke od najpoznatijih pjesama koje je Toše otpjevao napisala je Antonija Šola koja često tvrdi da je njenu karijeru obilježila upravo saradnja sa Tošetom.

Neke od Tošetovih pjesama koji su postali i ostali veliki hitovi a koje je Antonija napisala su: "Jedina", "Bože, brani je od zla". Osim ovih uslijedile su i pjesme "Ako me pogledaš u oči", "Soba za tugu", "Ko ti to grize obraze", "Igra bez granica", "Srce nije kamen".

Nakon njegove smrti objavljen je i Tošetov prvi album na engleskom jeziku "The Hardest Thing" i pjesma "Još uvijek sanjam da smo zajedno".

U svom posljednjem intervju prije nesreće, Proeski je rekao da mu je popularnost postala naporna, da je zasićen i da bi želio živjeti kao svi normalni ljudi, a mnogi su njegove riječi protumačili kao oproštaj.

Njegove pjesme se i danas slušaju, a njegov odlazak ostavio je ogroman gubitak u svijetu regionalne muzike.