Održat će se u Baselu
19

Nizozemska će se takmičiti naredne godine na Eurosongu, Joost Klein odbio biti predstavnik

L. R.
Joost Klein (Foto: EPA-EFE)
Joost Klein (Foto: EPA-EFE)
Nizozemska će se naredne godine takmičiti na Eurosongu, unatoč diskvalifikaciji prošlogodišnjeg predstavnika Joosta Kleina.
Kako piše nizozemska televizijska kuća AVROTROS, Joost Klein je odbio ponudu da predstavlja Nizozemsku na Eurosongu naredne godine.

"Joostu Kleinu je ponuđena prilika da ponovno sudjeluje. Međutim, na kraju je odlučio odbiti ovu ponudu", naveli su.

AVROTROS je ranije izrazio sumnju oko sudjelovanja na Eurosongu narodne godine nakon što je Joost Klein diskvalifikovan s ovogodišnjeg Eurosonga u Malmeu nakon što ga je snimateljica optužila za prijetnje i napad.

Švedsko tužilaštvo ranije je navelo da se ne može dokazati da je nizozemski predstavnik izazvao "ozbiljan strah" u navodnom incidentu iza pozornice, a koji je uključivao snimateljicu.

Inače, Kleinu je zabranjeno izvoditi pjesmu "Europapa" samo nekoliko sati prije finala Eurosonga, nakon što je jedna članica produkcijske ekipe tvrdila da je prijeteći krenuo prema njoj nakon svog polufinalnog nastupa dva dana ranije.

Iz organizacije nizozemske televizijske kuće Avrotros naveli su da je Klein snimljen neposredno nakon silaska s pozornice, iako je ranije dogovoreno da ga ne snimaju i ne ometaju. Međutim, to se nije ispoštovalo čak i nakon Kleinovih upozorenja da ne želi da ga iko snima.

Podsjećamo, Švicarska će biti domaćin 69. izdanja Eurosonga. Takmičenje će se održati u St. Jakobshalleu u Baselu. Polufinalne večeri održat će se 13. i 15. maja, a veliko finale zakazano je za subotu 17. maja.