Od 6. do 9. novembra
90

Objavljen program Jazz Festa Sarajevo: Stižu muzičari iz cijelog svijeta

L. R.
Les Amazones d'Afrique (Foto: Karen Paulina Biswell)
Les Amazones d'Afrique (Foto: Karen Paulina Biswell)
Objavljen je program Međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo 2024 koji će biti održan od 6. do 9. novembra.

Najstariji bh. muzički festival tokom četiri dana predstavit će umjetnike iz SAD-a, Španije, Kube, Malija, Konga, Francuske, Austrije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Novog Zelanda.

U srijedu 6. novembra festival u Narodnom pozorištu otvara Makedonski nacionalni jazz orkestar sa Rambom Amadeusom. Ova nova muzička avantura mladog i nezaustavljivog big banda iz Makedonije slijedi nakon saradnji sa Kurtom Ellingom, Johnom Rileyjem i Sigijem Feiglom, između ostalih.

Pod dirigentskom palicom maestra Džijana Emina 18-člani ansambl će izvesti popularni repertoar Ramba Amadeusa u aranžmanima koje su pisali članovi orkestra. Dirigent Emin, aranžer i multiinstrumentalista, je prije 25 godina, 1999. godine, kao mladi muzičar nastupio na Jazz Festu zajedno sa bubnjarem i vođom orkestra Gocetom Stevkovskim, u ansamblu Ezgija Bodana Arsovskog.

Naredni dan kubanska pijanistička zvijezda i pjevač Roberto Fonseca sa svojim sedmočlanim ansamblom La Gran Diversion donosi ritmove, zvuke i sunce Kube u sarajevsku jesen. Osmog novembra koncerte će održati kvartet američkog trubača Thea Crokera te znameniti noise-rock trio američkog gitariste Marca Ribota, sa basistom Shahzadom Ismailyjem i bubnjarom Chesom Smithom.

Četvrtog dana festivala u Narodnom pozorištu nastupaju Braća Teofilović koji obilježavaju 30 godina svog muzičkog rada kao i sjajna "ženska super grupa" Les Amazones d'Afrique iz Malija i Konga.

Jazz Festa Sarajevo 2024 osim brojnih bosanskohercegovačkih premijera, ove godine predstavlja i dvije evropske premijere. Američki basista Trevor Dunn održat će solo recital u Pozorištu mladih. Trevor Dunn je sarađivao sa mnogim značajnim muzičarima, svira u čak tri benda sa Mikeom Pattonom (Mr. Bungle, Tomahawk, Fantomas), snimio je čitav niz albuma sa bendom Melvins a u Sarajevo dolazi nakon velike američko-evropske turneje "King Dunn" sa King Buzzom (Buzz Osborne) u okviru koje će održati više od 70 koncerata.

Druga evropska premijera je koncert kvarteta Titan to Tachyons, benda gitaristice Sally Gates sa Novog Zelanda sa američkom ritam sekcijom.

U Pozorištu mladih nastupit će i novi francuski trio Fakebooks, te ansambl Wanting Machine. Ovaj bend čine austrijski muzičari i Amerikanka Pamelia Stickney, jedna od najvažnijih instrumentalista i inovatora na instrumentu teremin. Svoj aktuelni album predstavit će i Lana Kostić, bh. violončelistica i vokalistica poznata pod umjetničkim imenom Lakiko.

Nakon sedam godina pauze, Jazz Fest ponovo pokreće Music Meeting, regionalni edukativni program za muzičare i studente muzike iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana. Voditelj programa je Damir Imamović, a predavači će biti muzičari i edukatori iz Amerike, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Belgije. Music Meeting će okupiti 30 polaznika koji će prisustvovati različitim predavanjima, masterclassima i radionicama, a na ovaj program moći će se prijaviti već naredne sedmice.

Online prodaja ulaznica počinje u ponedjeljak 23. oktobra na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba, dok će prodaja ulaznica u festivalskom box officeu biti organizirana od 31. oktobra.