U srijedu i četvrtak
33

Obustava saobraćaja u pojedinim ulicama zbog koncerta Amire Medunjanin u Sarajevu

L. R.
Amira Medunjanin (Foto: Press)
Amira Medunjanin (Foto: Press)
U sklopu manifestacije Baščaršijske noći, u srijedu 31. jula na platou prekoputa Vijećnice održat će se koncert Amire Medunjanin. S tim u vezi, saobraćaj u pojedinim sarajevskim ulicama bit će obustavljen.

Izmjena režima saobraćaja sastoji se od obustave saobraćaja i parkiranja dana 31. jula od 19 sati do 1. augusta do 01:00 sati na saobraćajnicama Avdage Šahinagića, Šeher Ćehajina čikma, Obala Isa bega Ishakovića (dionica od mosta Vijećnica do mosta Šeher Ćehajina ćuprija).

Regulaciju toka saobraćaja, na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne prvace, vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja sigurnosnih uslova za odvijanje saobraćaja motornih vozila, pripadnici MUP-a će uspostaviti redovni režim saobraćanja.

Koncert se dešava u organizaciji Bosanskog kulturnog centra KS u okviru festivala Baščaršijske noći, a pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad Sarajevo, Grada Sarajeva, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS/Visit Sarajevo.

Festival Baščaršijske noći ugostit će Amiru Medunjanin koja će svojim nastupom 31. jula, u 21 sat na Centralnoj pozornici postavljenoj na upečatljivoj lokaciji prekoputa Vijećnice, svečano zatvoriti program Baščaršijskih noći.

Amira Medunjanin po prvi put nastupa u sklopu manifestacije Baščaršijske noći sa svojim ansamblom koji čine: Mario Rašić - (bas), Leopold Stašić (violina), Boško Jović (gitara) i Arslan Trtak (gitara).

Jedna od najpoznatijih vokalnih intrepretatorki, čije je ime u novije doba postalo sinonim za sevdah i sevdalinku, publici će predstaviti tradicionalne sevdalinke, ali i autorske kompozicije iz svoje bogate muzičke palete.

Od prvog studijskog albuma "Rosa" iz 2003. godine, Amira je objavila više od deset nosača zvuka i u prethodnih 20 godina dobila je mnoga priznanja širom svijeta za promociju kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Između ostalih, dobila je i nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu i najbolji world music album.

Amira je rođena u Sarajevu u vrijeme kada je popularnost tradicionalne muzike u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke koje je naučila od svoje majke bile su najljepše pjesme. Njena fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela ju je do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinke kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet. Muzički novinar i pisac Garth Cartwright nazvao ju je "bosanskom Billie Holiday", uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Ulaz na koncert je besplatan.