"Welcome to Konjic"
0

Otkrivanjem zastave na zgradi Gradske uprave Konjic danas ozvaničen početak “Konjičkog ljeta”

N. O.
Danas je svečanim otkrivanjem festivalske zastave na zgradi Gradske uprave Konjic, zvanično otvoreno "Konjičko ljeto", koje će obilovati nizom različitih, kulturnih, sportskih, privrednih i drugih sadržaja namjenjenih svim generacijama Konjičana i gostiju, koji tokom ljeta u velikom broju posjećuju grad na Neretvi.

Zastavu su otkrili Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta Konjic mladi konjički izviđači Adna Duranović i Benjamin Sultanić, članovi Odreda "Neretva".

"Konjička ljeta” i sadržaje priređene u vrijeme godišnjih odmora i raspusta Konjičani i gosti dugo pamte, kao lijepe uspomene na trenutke provedene uz koncerte, izložbe, predstave, međunarodnu smotru folklornog stvaralaštva, sportska takmičenja, izviđačka druženja. Grad Konjic kao pokrovitelj 'Konjičkog ljeta', koje realizuje Narodni univerzitet Konjic u saradnji sa kulturnim, sportskim i drugim udruženjima i ustanovama i ove godine želi ljetne dane i večeri učiniti nezaboravnim. Konjic tokom ljeta posjećuju gosti iz cijelog svijeta, koji u ovaj grad dolaze upoznati njegove prirodne i kulturne vrijednosti, zato se svi trudimo da kako lokalnom stanovništvu tako i turistima predstavimo sve ono vrijedno što imamo.

Ponosni na našu otvorenost i tradicionalnu gostoljubivost ove godine 'Konjičko ljeto' otvaramo uz slogan 'Welcome to Konjic'. Nastojimo tokom ljeta i manifestacijom 'Dani dijaspore Konjic u srcu BiH' našim sugrađanima koji žive van Bosne i Hercegovine ponuditi kvalitetne sadržaje, koji će ih još više približiti rodnom gradu i stvoriti osnov za zajedničke aktivnosti u budućnosti. Krajem jula biće organizovana škola maternjeg jezika i očuvanja tradicije za djecu i mlade koji žive u dijaspori, u kojoj će nadamo se djeca i mladi uspostaviti prijateljstva sa mladima iz Konjica i ugodno provesti dane raspusta učeći o maternjem jeziku i očuvanju tradicije. Nije slučajno da su mladi izviđači danas ovdje na otvaranju, jer njihovim prisustvom nagovještavamo bogato izviđačko ljeto protkano nizom značajnih događaja, koji će okupiti više hiljada izviđača iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Već sutra u Konjic dolaze atletičari, koji će biti dio Konjic Summer festa, kako bi učestvovali u velikom atletskom takmičenju koje se organizuje u Konjicu. Ovog ljeta ugostit ćemo regionalne pjevačke zvijezde Željka Samardžića i Dženana Lončarevića, a koncerti će biti prilika da predstavimo odabrane pjesme na nagradnom konkursu pod nazivom 'Pjesmom te čuvam', koje odražavaju ljubav prema gradu", kazao je gradonačelnik Ćatić.

Pozvao je sve Konjičane i goste riječima: "Dobrodošli u Konjic, gdje imate šta vidjeti i doživjeti, gdje imate priliku upoznati čuvare prošlosti, ali i uživati uz mlade kreativne ljude koji stvaraju našu budućnost".

"Strateško opredjeljenje Gradske uprave Konjic da kultura, umjetnost, sportski programi i različite vrste sadržaja koji se referiraju na turizam, edukativne programe, duhovnost i kulturu sjećanja budu dostupni široj javnosti, razlog više su, da se 'Konjičko ljeto' otvori šire kao kulturna, turistička i sportska manifestacija, koja objedinjuje različite forme sadržaja, koji će Konjičanima učiniti ljeto ugodnijim i ljepšim, a turistima biti razlog za produženi boravak u Konjicu. 'Konjičko ljeto' ponudit će atraktivne, bogate i kvalitetne programe", kazao je Benjamin Mušinović.

"Poćašćeni smo što u ime djece i mladih Konjica učestvujemo u ovakvim aktivnostima, koje su značajne za naš grad. Radujemo se koncertima, takmičenjima, predstavama i svim sadržajima koji će nam omogućiti da uživamo u raspustu i ljetu", kazali su Adna Duranović i Benjamin Sultanić, članovi Odreda izviđača 'Neretva'.