Nastupa u Skenderiji
10

Peđa Jovanović pred koncert 1. novembra: Odrastao sam na muzici sarajevskih legendi

N. O.
Manje od mjesec dana ostalo je do velikog koncerta Peđe Jovanovića, koji će biti održan 1. novembra u Skenderiji. Jedan od najpopularnijih regionalnih izvođača današnjice u Sarajevu će pjevati u pratnji Big Concert Orchestra.

Povodom koncerta danas je u Sarajevu održana press konferencija i druženje sa novinarima, na kojoj je Jovanović istakao da se u Sarajevu uvijek sjajno osjeća zbog srdačne dobrodošlice i da uvijek rado dolazi u prijestolnicu BiH. Također, otkrio je šta priprema pred ovaj muzički spektakl.

"U Domu mladih je bila sjajna atmosfera i siguran sam da će ovaj put biti na još višem nivou. Moj Big Concert Orchestra i ja ćemo dati sve od sebe, već uveliko vježbamo i pripremamo program. Na koncertu ću pjevati dosta mojih novih pjesama koje sam u međuvremenu snimio. Tu su i coveri koji su me proslavili. Program će biti izvrstan i vizuelno i muzički. Na repertoaru će se sigurno naći pjesma koja najavljuje moj novi album, koji će biti objavljen krajem oktobra ili početkom novembra, a zove se “Volim te i pijan”. Nju sam snimio i otpjevao uz klavir u cover verziji, a vidim da publika već odlično reaguje na ovu numeru", kazao je Peđa Jovanović.

Jovanović je slavu stekao coverima pjesama, koji imaju milionske preglede na Youtubeu.

"'Rekla si mi da ne voliš zimu' i 'Ja ću i dalje da ti pišem pesme' su najbolje prošle od svih obrada koje sam snimio. Moji favoriti su i 'Ja ne znam gdje je ona' i pjesma Tome Zdravkovića 'Svirajte mi tiho, tiše'. Od svih tih pjesama ne mogu nijednu da izdvojim, sve su mi drage", rekao je pjevač.

Ovom prilikom se prisjetio i svog prvog javnog nastupa u Sarajevu i otkrio šta ga vezuje za ovaj grad.

"Upravo u ovom restoranu sam imao prvu svirku u Sarajevu i emotivno sam vezan za ovaj prostor, zbog čega sam i odlučio da se današnja press konferencija održi ovdje. Ovdje me uvijek sjajno dočekaju moji prijatelji sa kojima se lijepo družim, a i klopa je odlična. Sarajevo me uvijek podsjeti na to da je moja sestra studirala ovdje, davne '89 i '90 godine. Ja sam odrastao na Nadrealistima, obožavao sam da ih gledam. Slušao sam 'Bijelo dugme', Zdravka Čolića, 'Indexe', Kemala Montena. Sarajevo je imalo najjaču muzičku scenu u bivšoj Jugoslaviji", naglasio je Jovanović i dodao da je u pregovorima za koncerte u još nekoliko gradova u BiH.

Jedinstvenim izvedbama i harizmom Peđa je od publike i kolega zaradio epitet "kralj emocija". Često ga upoređuju sa Kemalom Montenom, Sinanom Sakićem, Džejom...

"Drago mi je i imponuje mi kada me porede sa tim veličinama i legendama. Ne prija mi kada me zovu kraljem emocije, jer još uvijek pjevaju i pjevali su izvođači koji više, nažalost, nisu sa nama, a koji nose tu titulu. Drago mi je da se ljudima sviđa taj moj način interpretacije i kažu da umijem lijepo da donesem pjesmu i imam emociju, ali postoje drugi kraljevi emocija koji to još uvijek sjajno rade. Još uvijek sebe ne vidim u toj priči, možda za 10-15 godina da kažu i Peđa je jedan od tih", konstatovao je muzičar.

Podsjetimo, pjevač je svoju muzičku priču počeo sa bratom blizancom Nenadom, sa kojim je radio pjesme za Sašu Matića, Acu Pejovića, Dženana Lončarevića... U karijeri koja traje više od dvije decenije je, kako je kazao, bio pošteđen ružnih stvari.

"Brat i ja se već petnaestak godina bavimo muzičkom produkcijom i sarađivali smo sa dosta kolega na estradi. Kroz taj posao i komponovanje smo upoznali dosta kompozitora i tekstopisaca i sada mi je jednostavnije da dođem do pjesama. Ništa traumatično nisam doživljavao i nadam se da će tako i ostati, kako u karijeri, tako i privatno", kazao je na kraju Jovanović i dodao da će na koncertu imati goste, među kojima će biti i njegov brat Nenad.