Preminuo u 31. godini
25

Pjesme po kojima ćemo pamtiti Liama Paynea: Od hitova One Directiona do poznatih dueta

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liam Payne tragično je preminuo jutros u Buenos Airesu, a blizu samog mjesta događaja počeli su se okupljati njegovi fanovi. Pjevač će ostati upamćen kao član jednog od najpopularnijih boy bendova svijeta, a potom i po svojoj solo karijeri.

Britanski pjevač stekao je svjetsku slavu kao dio petočlanog dječačkog benda One Direction. Payne je prvi put bio na audiciji za "The X Factor", britansko muzičko takmičenje, 2008. godine sa 14 godina.

Dok su sudije rekle da su impresionirane njegovim pjevanjem, Simon Cowell je kasnije rekao tinejdžeru da "nije baš spreman" za slavu i ohrabrio ga da se vrati za dvije godine. Payne se vratio u takmičenje 2010. godine, kada je dobio ovacije dva člana žirija nakon solo audicije.

Kasnije u sezoni, sudije su Paynea smjestili s još četiri solo pjevača u grupu poznatu kao One Direction: Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan i Louis Tomlinson. Bend nije pobijedio u takmičenju, ali to nije spriječio njihov uspjeh - postali su jedan od najpopularnijih boy bendova svog vremena.

Bend One Direction je zajedno nastupao šest godina, producirali su pet studijskih albuma i postali jedan od najprodavanijih boy bendova svih vremena. Među najpopularnijim pjesmama su bile "What Makes You Beautiful", "Story Of My Life" i "Night Changes".

Potom, 2012. godine postali su prva britanska grupa koja je sa svojim debitantskim albumom "Up All Night" otišla direktno na vrh američke muzičke top liste.

Kasnije te godine, bend je oborio rekord Billboardove digitalne liste sa svojom pjesmom "Live While We're Young", koja je postala najbrže prodavana pjesma neameričkog umjetnika u historiji top listi.

Godine 2015. Malik je odustao od turneje, a kasnije je najavio da napušta bend, rekavši da je "pravi trenutak" da to učini. Payne i ostali pjevači obećali su da će nastaviti raditi kao četvoročlani bend, ali su samo godinu dana kasnije najavili pauzu na neodređeno vrijeme.

Među pjesmama koje su objavili nakon odlaska Zayna bio je singl "Drag Me Down" koji je ostvario priličan uspjeh.

Kao solo izvođač, Payne je 2019. godine izdao jedan album pod nazivom, LP1 koji označava Liam Payne 1. Album nije dobio mnogo pozitivnih kritika, a mnogi su primijetili da je Payneov talenat neosporan, ali da pjesme nisu uspjele ispričati uvjerljivu priču.

Međutim, izdao je gotovo desetak singlova, od kojih su mnogi bili u saradnji s drugim umjetnicima, uključujući "Strip that Down”, s Quavo of Migos.

Jedna od najuspješnijih saradnji je svakako ona s Ritom Orom, a riječ je o duetu "For You" koji je bio dio zvaničnog soundtracka filma "Fifty Shades Freed".

Još jedna zapaženija saradnja bila je pjesma "Familiar" sa J Balvinom. Posljednja pjesma koju je objavio bila je "Teardrops" iz februara 2024. godine.

Podsjetimo, Payne je stradao nakon pada s balkona hotela u Buenos Airesu. Alberto Crescenti, šef hitne službe u Buenos Airesu, otkrio je kako je pjevač tragično preminuo zbog višestrukih povreda, uključujući frakturu lobanje.