Kontroverzni Bugar
68

Pjevača iz Severinine nove pjesme proslavio je ples u potpeticama, ali i neobičan zahvat

I. B.
Azis je sa Severinom snimio  novu pjesmu (Foto: Instagram)
Azis je sa Severinom snimio novu pjesmu (Foto: Instagram)
Bugarska zvijezda Azis pridružio se Severini u njenoj novoj pjesmi "Fališ mi", a iako su možda neki upoznati sa kontroverznim Bugarom, ima i onih koji prvi put čuju njegovo ime. Evo ko je on.

Pjevač pravog imena Vasil Trojanov Bojanov jedna je od najslavnijih bugarskih zvijezda, a slavu je stekao samim kontroverzama.

Rođen u jedinom zatvoru za žene u Bugarskoj dok je njegova majka uhapšena zbog prodaje uvezene odjeće prije pada komunizma, Azis je, prenosi New York Times, od rođenja obilježen "da bude drugačiji".

Azis koji je romskog porijekla i ujedno homoseksualac živio je u kulturi koja se oštro protivi tome.

"Biti gay i ujedno Rom je veliki 'X' u Bugarskoj", govorio je pjevač od kojeg je majka još od malih nogu namjerila da napravi zvijezdu.

Azis se podvrgnuo presađivanju dlaka kako bi izgledao muževnije (Foto: Instagram)
Azis se podvrgnuo presađivanju dlaka kako bi izgledao muževnije (Foto: Instagram)

U početku, kako tvrde, na audicijama niko nije htio "cigansko dijete" te su bili primorani otići u Njemačku. Ipak, na kraju su se vratili u Bugarsku te je Azis je postao jedan od najistaknutijih glasova bugarske muzike, ali i glasnogovornik LGBT prava te jednokratni kandidat za političku funkciju zbog čega je u ovoj zemlji bio česta meta kontroverzi.

Na muzičkoj sceni sa svojim prepoznatljivim bugarskim turbo-folkom, takozvanom čalgom, pojavio se kasnih 1990-tih i u roku od dvije godine, rasprodao je najveći stadion u zemlji, gdje je izašao na pozornicu u crvenim čizmama sa visokim potpeticama.

Jedno od njegovih ženstvenih izdanja, publika je mogla vidjeti i u spotu niegove pjesme "Sen Trope", gdje je Azis zaplesao u visokim potepicama i tangama, dok je 2006. sa pjesmom "Let Me Cry" stigao i do Eurosonga.

Godine 2016. sa svojom pjesmom "Habibi" osvanuo je na New York Times popisu među "25 pjesama koje nam govore kuda ide muzika".

"Moja početna namera bila je da pokažem Bugarima da su ljudi drugačiji i da im pomognem da prihvate one koji su drugačiji", izjavio je tada.

Azizu je naposlijetku dosadilo da promoviše svoju "žensku" stranu te se podvrgnuo i estetskom zahvatu presađivanja dlaka na prsima kako bi danas izgledao muževnije, zbog čega je ponovo dospio u žižu javnosti.

Pjevač koji nikada nije skrivao svoju seksualnost, a jednom prilikom je i izjavio kako je mladim generacijama "inspiracija" da također ne šute o istoj, u sretnom je braku sa Nikolayem Kitaetsom s kojim zna dijeliti fotografije i na društvenim mrežama, a sa najboljom prijateljicom okušao se i u ulozi roditelja dobivši kćerku Rayu koja ima 15 godina.

Iako imaju zajedničku pjesmu, Severina i Azis nikad se nisu susreli, no pjevačica je na prvu bila oduševljena saradnjom.

"Kada mi je Filip predložio Azisa, znala sam da će to biti mali korak za njega, ali velik za ovu pjesmu, što je i dokazao svojom izvedbom, koja je maestralna", rekla je pjevačica.

Dvojac je zbog pandemije spot snimao pojedinačno u razmaku od mjesec dana, a za jedan dan su prikupili već gotovo pola miliona pregleda.