Večeras u 20 sati
211

Počinje Festival narodne muzike "Ilidža": Snežana Đurišić, Keba i Nihad Alibegović najavili spektakl

L. R.
Snežana Đurišić, Dragan Kojić Keba i Nihad Alibegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Snežana Đurišić, Dragan Kojić Keba i Nihad Alibegović (Foto: I. L./Klix.ba)
Festival narodne muzike "Ilidža 2024" počinje večeras, a tim povodom na Ljetnoj pozornici održana je konferencija za medije.
Prisutnima će se obratiti učesnici i gosti Revijalne večeri festivala Snežana Đurišić, Dragan Kojić Keba i Nihad Alibegović, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i predsjednik organizacionog odbora Festivala Jasmin Ferović.

"Ono što moram reći da se stvarno zahvaljujem povjerenju, obzirom da sam ovdje već ko zna koji put. Osjećam se baš onako kao domaća i drago mi je zbog toga. Potrudit ću se da opravdam vaše povjerenje. Zahvaljujem se svim organizatorima koji su mi omogućili da učestvujem na ovom Festivalu. Mislim da je velika sreća što su se ljudi potrudili da ovaj Festival vrate gdje mu je i mjesto i što to dobro ide, što se daje šansa mladima", rekla je Snežana Đurišić.

Medijima se potom obratio i Dragan Kojić Keba, koji je podijelio mišljenje sa Snežanom.

"Siguran sam da je Festival u pravim rukama. Da mi je neko1989. godine, kada sam na ovom Festivalu imao to prvo 'vatreno krštenje' s pjesmom 'Plavo oko plakalo je', koja je jedna od nagrađenih pjesama, rekao da ću biti na ovom mjestu sada, ja mu ne bih povjerovao. Sretan sam zbog te topline i miline u ljudima, kad se sjetim tog uspjeha iz 1989. godine", rekao je Dragan Kojić Keba, koji je najavio da će sutra otpjevati novu pjesmu.

Nihad Alibegović je rekao da mu je zadovoljstvo što je i ove godine dio Festivala.

"Keba me je podsjetio kad sam ja 1987. godine učestvovao. Pjesmu mi je radio Šaban Šaulić, a aranžman mi je radio Mirko Kodić. Meni je bila takva čast da učestvujem na Festivalu. Nisam ni razmišljao o nagradama. Ove godine, nekako na početku organizacije, bio sam upućen u to što će biti. Neke pjesme sam čuo, vidim da ima dosta mlade raje i drago mi je da se ide ka tome da se postiču i mladi pjevači i autori", rekao je Alibegović, koji će u revijalnoj noći također otpjevati svoju novu pjesmu "Metar neba".

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović zahvalio se svima koji učestvuju u promociji Festivala.

"Kada na ovim prostorima za nešto kažemo da je napunilo 60 godina, mislim da je to zaista velika stvar. Javni medijski servis BHRT ima posebnu obavezu i čast da na adekvatan način obilježimo jednu takvu godišnjicu. Ove godine smo pripremili neka iznenađenja. Sigurni smo da će to naići na dobru reakciju publike. Okupili smo kremu najboljih izvođača iz regiona, koji imaju itekako vezu s Ilidžom i tom vrstom muzike.

Predsjednik organizacionog odbora Festivala Jasmin Ferović na kraju je rekao da je 200 osoba u organizaciji Festivala i da je sve spremno za početak. Istaknuo je da će se u takmičarskom dijelu predstaviti 15 kompozicija, dok se u revijalnom očekuje 27 kompozicija.

Podsjećamo, takmičarski program počinje večeras u 20 sati, a prenos je moguće pratiti na BHRT-u.