Prvi prikaz
40

Pogledajte kako izgleda maketa muzeja posvećenog Balaševiću

L. K.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Porodica Đorđa Balaševića jučer je u Novom Sadu predstavila budući izgled muzeja posvećenog legendarnom kantautoru koji nas je napustio u februaru ove godine.

Muzej će se nalaziti kod novosadskog keja i Dunava, koje je Balaš opjevao u mnogim svojim pjesmama, a sadržat će galerijski prostor, multimedijalnu salu, tehničke i mnoge druge prostorije.

Olivera Balašević, udovica legendarnog kantautora, napisala je kako je maketu željela predstaviti na rođendan unuke Simone, u ime njenog 9. rođendana.

"Ona doduše još uvijek ne zna značenje riječi 'fondacija', jer još nismo došli do tako komplikovanih riječi, ali pokušat ću da joj objasnim da je to ustanova zbog koje se trudiš da sve što ti je povjereno radiš dosljedno i odgovorno, iz dana u dan, jer samo onda možeš biti savršeno mirna, i bajku o svom čarobnom grahu, naprimjer, da nastaviš tačno na onom mjestu gdje ju je prethodne večeri prekinuo san...", napisala je Olivera.

Dodala je kako je Fondacija Balašević, koja vodi računa o pravima na lik i djelo pokojnog pjevača, osnovana u ime unuka Simone i Petre.

"Samo djeca su istinski legat, a ono što će se pod kupolom Ateljea Snova čuvati su formule ljubavi i dobrote, kao svojevrsni putokazi koje im je postavio njihov Đole, kako su ga one zvale. Dakle, tema moje priče je muzej, salaš ni na nebu ni na zemlji, koji je oduvijek bio tu i što će tu dovijeka i biti. U rimama će uvijek biti sve po starom, samo će klinci biti novi u Ljubljani, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, Banjoj Luci, Kragujevcu, Novom Sadu... Eto, to je to, mila moja djevojčice, moja Simona...", zaključila je.

Predstavljanju makete prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je tom prilikom rekao i kako je Balašević zaslužio mnogo više od ulice ili muzeja u rodnom gradu: "Sve što ima veze s Balaševićem bit će rađeno s porodicom i neću uopšte da dozvolim da se to radi stihijski. Bit će to vrlo lijep koncept s različitim sadržajima i praktično ćemo moći da imamo i novu tačku kojom odajemo počast i sjećamo se Balaševića".

Za sada je poznato da realizacija projekta treba početi 2022. godine.