U 49. godini
144

Preminuo legendarni njemački DJ i producent Tomcraft

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Legendarni DJ i producent Tomcraft, pravim imenom Thomas Bruckner, preminuo je u 49. godini, potvrdila je njegova porodica.

U objavi koja je ranije tokom dana podijeljena na njegovim profilima na društvenim mrežama, Brucknerova porodica je potvrdila tužne vijesti.

"Teška srca trebamo vas obavijestiti da je jučer, 15.07.2024., preminuo naš voljeni otac i suprug. Zauvijek ćemo te nositi u našim srcima i voljeti dok se ponovo ne spojimo. S poštovanjem, tvoja porodica", navedeno je u objavi.

Uzrok njegove smrti nije potvrđen. U oproštajnoj poruci na Facebooku, njemački producent Westbam je napisao da je prije samo dve sedmice puštao muziku zajedno s Brucknerom.

"Razgovarao sam s njim prije tri dana i rekao je da se oporavlja od gripe, ali je izgledao dobro. Tom je imao fantastičnu novu muziku i jako se radovao sa svima nama Rave The Planetu. Kao što sada znamo: to se neće dogoditi. To je zaista srceparajuće. Počivaj u miru brate", poručio je.

Karijeru je započero 1995. kada je osnovao izdavačku kuću "Kosmo Records" gdje iste godine objavljuje singl ploču "This is no House" koja se smatra klasikom u historiji elektronske muzike.

Godine 1998. PRO7 kanal koristi njegov singl "Power plant" kao trailer muziku za kultnu seriju X-Files. Sa singlom "Silence" 2000. godine bilježi veliki uspjeh i nalazi se među TOP20 najprodavanijih singlova u Njemačkoj. Već 2003. godine, Tomcraft dospjeva na sam vrh, No.1 prodajne liste u Engleskoj.

Tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, Tomcraft je prošao kroz različite muzičke pravce, od trancea preko electro housea do progressive housea i techna. Široj javnosti poznat je po hitu "Loneliness", s kojim je 2002. godine, za samo nedjelju dana, dospio na mnoge svjetske top liste.

Uslijedili su hitovi "Prosac", "Overdose", "Tell Mummy" i brojni nastupi pred rekordnim brojem posjetilaca, što je bio slučaj na Love paradeu u Berlinu kada je zabavljao 1,3 miliona ljudi. Nastupao je i na prestižnim festivalima kao što su: MAYDAY, Energy, Nature One, Reincarnatoion.

Tokom svoje karijere, Tomcraft je nastupao širom svijeta, a dolazio je i u Bosnu i Hercegovinu.