U 66. godini
107

Preminuo prvi pjevač Iron Maidena Paul Di'Anno

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bivši frontmen Iron Maidena Paul Di'Anno preminuo je u 66. godini.

Ovu informaciju potvrdila je njegova diskografska kuća Conquest Music, navodeći da je preminuo u svom domu u Salisburyju.

Paul Andrews poznatiji kao Paul Di'Anno rođen je 17. maja 1958. godine u Chingfordu u Engleskoj. Kroz svoju karijeru ostao je prepoznatljiv kao prvi vokal legendarne heavy metal grupe Iron Maiden. Njegova karijera počela je 1970-ih kada je postao dio londonske muzičke scene, ali je prava slava stigla tek s dolaskom u Iron Maiden 1978. godine. Di'Anno je bio prepoznatljiv po punkerskom stilu pjevanja.

On je bio glavni vokal na prva dva studijska albuma Iron Maidena – "Iron Maiden" i "Killers". Ovi albumi postavili su temelje za kasniji uspjeh benda i postali temelj u razvoju heavy metala.

Shodno problemima i borbi sa ovisnošću Di'Anno je napustio bend 1981. godine a zamijenio ga je Bruce Dickinson. Ipak, on je odlučio nastaviti muzičku karijeru sa mnogim bendovima i radom na solo projektima. Među njima najpoznatiji su Battlezone i Killers.

U javnosti je ostao prepoznatljiv po svojoj otvorenosti da govori o svim problemima iz prošlosti i onome što ga je pratilo u razvoju njegove muzičke karijere. Kroz godine njegovo zdravlje se pogoršalo, a nakon operacije koljena 2016. godine se povukao iz javnosti.

Ipak Di'Anno ostaje posebno upamćen po svojoj autentičnosti među ljubiteljima starijeg zvuka heavy metala.