Razgovor za Klix.ba
14

Radiša Teofilović pred nastup na Jazz Festu: Prijem u Sarajevu je kao rijetko gdje, nastavljamo rušiti granice

Razgovarala: Delina Voloder
Braća Teofilovići (Foto: Nebojša Babić)
Braća Teofilovići (Foto: Nebojša Babić)
Jedinstveni pjevači, Ratko i Radiša Teofilović nastupit će 9. novembra na ovogodišnjem Jazz Festu u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Tim povodom, Radiša je za Klix.ba govorio o očekivanjima od sarajevske publike, ljubavi prema muzici kao i projektima koje pripremaju nakon ovog nastupa.

Dvojac je 2014. godine u BKC-u održao koncert sa gitaristom Miroslavom Tadićem kada su predstavili zajednički album "Vidarica", a sarajevska publika još tada ostala im je u lijepom sjećanju.

Radiša Teofilović za Klix.ba ističe da je zahvalan organizatorima na pozivu da se sa svojim bratom ponovo pojavi na ovogodišnjem Jazz Festu.

"Prošlo je 10 godina od našeg prvog koncerta u Sarajevu. Priznajemo da je prijem bio kao rijetko gdje. Mi ćemo dati sve od sebe da kao i prošli put napravimo jedinstvenu interakciju između nas i publike", kazao je.

Nakon njihovog albuma "Vidarica" uslijedili su mnogi novi projekti poput albuma "Teofilovići" i aktuelnog albuma "Element." Do sada su objavili šest albuma.

Radiša kaže da je teško odrediti projekat na koji su trenutno najponosniji jer je svaki album priča za sebe i ima potpuno različit koncept.

"'Vidarica' sa Miroslavom Tadićem je prvi iskorak gdje smo uz naše pjevanje uveli instrument. ‘Teofilovići’ su izdanje nastalo iz želje da zvučni zapis napravljen u crkvi Svetog Juraja na Petrovaradinu odiše mirom i svedenošću. Na kraju, album 'Element' predstavlja jednu vrstu naše muzičke retrospektive kroz sve ove godine. Željeli smo da kroz taj CD upoznamo i publiku u regionu sa muzikom koju izvodimo. Publici smo dali prostor da sami odaberu koji album im se najviše dopada", kaže on.

braća Teofilovići (Foto: Nebojša Babić)
braća Teofilovići (Foto: Nebojša Babić)

Braća Teofilovići svoj talenat za muziku prepoznali su 1983. godine kada su počeli pjevati u lokalnom horu, a njihov uspjeh na muzičkoj sceni počeo je 90-ih kada su snimili i prvi album "Čuvari sna". Godinama kasnije i brojnim nastupima širom Balkana, Evrope, Amerike stekli su epitet "glasovi stoljeća" i važe za sinonim za očuvanje tradicionalne muzičke baštine Balkana.

Govoreći o njihovom stvaralaštvu Radiša nam otkriva da kroz muziku žele da donesu svoj unutrašnji svijet i emociju.

"Neko je rekao da smo trubaduri ovog vremena. Ne bismo se nikako žanrovski odredili jer bez obzira što je polazište etnos on nam daje dodatnu mogućnost da doživimo i oživimo muziku u svim njenim slojevima", navodi on.

Ono što nas vodi dalje je radoznalost

Za braću Teofilović svaki nastup od izuzetnog je značaja, a posebno pamte emocije koje im je sarajevska publika pružila. Godinama nakon njihovog nastupa na Jazz Festu iz 2014. godine postojale su mogućnosti gašenja istog, što se ipak nije dogodilo. Radiša kaže da je izuzetno sretan što se ovakav događaj nastavio odvijati i što će ove godine baš on i njegov brat Ratko imati priliku nastupati.

"U svijetu koji stremi nekim drugim vrijednostima, značaj ovog događaja je nemjerljiv. Drugačiji koncept i okretanje ka umjetničkim vrijednostima često ne nailaze na razumijevanja ljudi koji bi trebalo da podrže njegovo trajanje. Finansijski aspekt je važan za ovakav događaj ali smatramo da su benefiti koje muzika nosi višeznačni i ne mogu se posmatrati kroz samo jedan aspekt, materijalni”, istaknuo je.

Muzički kritičari braću Teofilović smatraju najdragocjenijom muzičkom pojavom u Srbiji, ali i na Balkanu, a njihovo stvaralaštvo traganjem za ljepotom i smislom života.

Radiša nam kaže da je ono što ih usmjerava naprijed ka radu na novim projektima ogromna ljubav prema muzici.

"Poslije trideset godina rada suočavate se sa mnogim pitanjima. Na neka imate odgovor, na neka ne. Ono što nas također vodi dalje je radoznalost u smislu toga gdje su granice u ovome što radimo. Mislim da ih još nismo dosegli", tvrdi on.

Za njih granice ne postoje, pa tako i idu dalje ka novim projektima koje nam je Radiša i najavio.

"Najprije ćemo imati koncert u Subotici, potom idemo u Peking, zatim koncert u Kanjiži, a nakon koncerta u Sarajevu pripremamo veliki koncert u Domu omladine u Beogradu, gdje ćemo sa izuzetnim gostima obilježiti 30 godina karijere. Moguće da ćemo naredne godine pripremiti novo diskografsko izdanje, a želja nam je da se album 'Vidarica' pojavi i na vinilu", rekao je.

Svoje koncerte braća Teofilovići smatraju magičnim muzičkim putovanjem na koje će 9. novembra povesti i sarajevsku publiku. Kako su nam rekli, vjeruju da će sve biti ispunjeno do posljednjeg mjesta.

Podsjećamo, koncert će biti održan sa početkom od 19 sati u Narodnom pozorištu, a ulaznice se mogu kupiti online na stranici festivala jazzfest.ba.