Baščaršijske noći
418

Spektakl Amire Medunjanin kod Vijećnice: Pogledajte šta je priredila bosanska Billie Holiday

I. S.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Sjajna Amira Medunjanin je večeras priredila spektakl na Trgu Prve brigade policije, koji se nalazi prekoputa Vijećnice.

Brojni građani, ali i turisti pohrlili su na koncert kako bi uživali u Amirinoj autentičnoj izvedbi sevdaha. Osim tradicionalnih pjesama, izvela je i brojne autorske.

Bh. muzičarka je večeras predstavila i svoj novi album pod nazivom "For Him and Her", koji je omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić. Pratio ju je ansambl koji čine Mario Rašić (bas), Leopold Stašić (violina) i Arslan Trtak (gitara).

Dokazala je da sevdah nije rezervisan samo za starije generacije, nego da ga podjednako slušaju i mlađi. Od simpatične djevojčice iz publike je na poklon dobila crtež.

Koncert je održan u okviru zatvaranja Baščaršijskih noći. Amira je prethodno izjavila kako joj je ovo bio prvi put nastup na spomenutom festivalu.

Amirina fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela ju je do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinke kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet.

Muzički novinar i pisac Garth Cartwright nazvao ju je bosanskom Billie Holiday, poredeći način na koji se ona igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.