Maestro i filharmonija
351

Spektakularni koncert privukao Sarajlije: Prepun pozorišni trg, građani sjedili i na trotoaru

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
Spektakularni koncet Sarajevske filharmonije i maestra Zubina Mehta privukao je brojnu građane u Narodno pozorište, ali i na trg Suzan Sontag.
Građani koji su stigli kupiti karte ovaj spektakl pratili su iz dvorane Narodnog pozorišta, a veliki broj građana koncert je pratilo putem videoprenosa na trgu ispred pozorišta.

Na pozorišnom trgu postavljene su stolice kako bi građani mogli pratiti ovaj spektakl putem videoprenosa. Međutim, ni to nije bilo dovoljno te su brojni ljudi stajali, a pojedini su sjedili i na trotoaru.

Maestro Zubin je nakon 30 godina ponovo nastupio u glavnom gradu naše zemlje, a povodom obilježavanja 100. godišnjice Sarajevske filharmonije.

Narodno pozorište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a maestro i članovi Sarajevske filharmonije dočekani su gromoglasnim aplauzom, nakon čega su publici priredili spektakl za pamćenje. U publici bilo je osoba iz javnog života, među njima, Christian Schmidt, Sabina Ćudić, Alban Ukaj, Ismeta Dervoz i mnogi drugi.

Podsjećamo, Zubin Mehta je prije 30 godina, 19. jula 1994. godine, održao koncert u razrušenoj Vijećnici. Koncert je tada privukao pažnju svjetskih medija, a na upozorenja da bi Vijećnica mogla biti granatirana usred nastupa Mehta je kazao: "Pred nama su umjetnici - građani Sarajeva. Njih granatiraju već više od dvije godine. Jednu noć i mi ćemo dijeliti njihovu sudbinu".