1,6 milijardi dolara
28

Taylor Swift je zvanično najbogatija muzičarka svijeta: Prestigla je Rihannu na prvom mjestu

N. O.
Taylor Swift je zvanično postala najbogatija muzičarka na svijetu, nadmašivši Rihannu s procijenjenom neto vrijednošću od 1,6 milijardi dolara.
Forbes je jučer potvrdio vijest, ažurirajući Swiftin finansijski status nakon historijskog uspjeha njene "Eras Tour" i trajne popularnosti njene muzike.

Swift sada vodi na listi najbogatijih muzičara, prestigavši ​​Rihanninu trenutnu neto vrijednost od 1,4 milijarde dolara. Pored titule najbogatije umjetnice, ona je na drugom mjestu na ukupnoj listi najbogatijih muzičara, odmah iza Jay-Z-ja, koji ima nevjerovatnih 2,5 milijardi dolara.

Za razliku od mnogih drugih bogatih muzičara, bogatstvo Taylor Swift prvenstveno potiče iz njene muzičke karijere. Kao što je istaknuto kada je prvi put stekla status milijardera u oktobru 2023. godine, ona je jedini muzičar u historiji koji je ostvario 10-cifrenu neto vrijednost uglavnom od prodaje albuma i nastupa uživo, a ne iz poduzetničkih poduhvata.

Samo godinu dana kasnije, Forbes procjenjuje da 600 miliona dolara Swiftinog bogatstva dolazi od prihoda od turneje i tantijema, još 600 miliona dolara od vrijednosti njenog muzičkog kataloga i 125 miliona dolara od ulaganja u nekretnine.

Swift je konstantna pojava na listi "najbogatijih muzičara", ali je njen finansijski uspon posljednjih godina zapanjujući. 2020. godine njena neto vrijednost procijenjena je na 365 miliona dolara, što znači da je prikupila oko 1,2 milijarde dolara u samo posljednje četiri godine.

Iako Rihanna još uvek nosi titulu "najbogatije muzičarke svih vremena", nakon što je jednom dostigla vrhunac neto vrijednosti od 1,77 milijardi dolara, Swift bi uskoro mogla da preuzme i tu titulu. S obzirom da se završni datumi njene "Eras Tour" zatvaraju u SAD-u i Kanadi kasnije ove godine, njeno bogatstvo će vjerovatno rasti još više.

Fenomen popularnosti Taylor Swift intrigira svijet, a to su pokušali objasniti čak i profesori na univerzitetima. Novinari povezuju Swiftinu slavu sa "amerikanizmom", a opisuju je i kao "ključnu američku priču o uspjehu".

Swift je zahvaljujući tinejdžerskoj slavi te kontinuiranom radu i simboliziranju onoga s čim se društvo u SAD-u poistovjećivalo, uz marljivost, feminizam te javnom isticanju stavova koji su u datom trenutku bili od značaja za američko društvo, te uz niz drugih sitnih faktora, postala svojevrstan fenomen današnjice.