Američki trubač
25

Theo Croker prvi put u Sarajevu: Nastupa na Jazz Festu

N. O.
"Trubač koji pripovijeda priče svojim instrumentom" – Theo Croker, na Jazz Festu Sarajevo 2024 po prvi put će se predstaviti publici u Bosni i Hercegovini.

Američki trubač, kompozitor i producent snimio je sedam studijskih albuma. Njegov CD AfroPhysicist iz 2014. godine, kojim je skrenuo pažnju šire publike na svoju muziku, producirala je čuvena Dee Dee Bridgewater koja je i gostovala na Crokerovom albumu na tri pjesme, a prije pet godina objavljen Star People Nation (2019) nominiran je za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg savremenog instrumentalnog albuma.

Iako je Theo Croker ponikao iz jazz tradicije – unuk je legendarnog trubača Doca Cheathama, pod čijim je utjecajem i počeo svirati trubu u 11. godini, i nekadašnji učenik još jednog velikana jazza Donalda Byrda – Crokerova muzika puno je više od uskih žanrovskih okvira, to je savremeni amalgam sa elementima gospela, bluesa, jazza, soula, hip-hopa i funka koji ne trpi ograničenja.

Svaki novi album Thea Crokera nova je stepenica zvjezdanog uspjeha ovog muzičara kojem predviđaju blistavu budućnost i poseban status na jazz sceni. U 2022. godini objavio je dvostruki album sa Berlinskom filharmonijom pod nazivom Sketches of Miles, kao i album Love Quantum nakon kojeg je kritičar The Financial Timesa napisao da novom muzikom „Croker nastavlja svoj proboj u glavnu ligu“ – Crokerova truba prosto blista a album dokazuje i njegov producentski talenat.

Na sarajevskom koncertu 8. novembra u Narodnom pozorištu Theo Croker će predstaviti i repertoar sa posljednjeg albuma zajedno sa svojim kvartetom koji čine kontrabasista Eric Wheeler, pijanista Idris Frederick te bubnjar Miguel Russell. Ulaznice za koncert mogu se kupiti online na zvaničnoj stranici festivala www.jazzfest.ba