U dvorani Mirza Delibašić
242

Vraća se Mali šlager: Novo izdanje festivala održat će se 14. decembra

N. O.
Muzička produkcija BHRT-a odlučila je obnoviti festival dječije pjesme - Mali šlager, a novo izdanje festivala koji je početkom '70-ih godina prošlog vijeka utemeljio legendarni bh. kompozitor i producent Esad Arnautalić bit će održano 14.decembra, u dvorani Mirza Delibašić KSC-a Skenderija.

Danas je tim povodom u zgradi BHRT-a održana press konferencija na kojoj su se prisutnima obratili generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, rukovodilac Muzičke produkcije BHRT-a Jasmin Ferović, te scenarista ovogodišnjeg festivala Slavko Klisura.

''Iako djelujemo u izrazito teškoj finansijskoj situaciji, uposlenici BHRT-a daju sve od sebe da uradimo svoj dio posla za građane Bosne i Hercegovine, zbog kojih BHRT i postoji. Tako smo, ponajviše zahvaljujući Muzičkoj produkciji BHRT-a, u prilici da obnovimo nekada popularni festival dječije muzike. Pozivam roditelje i djecu da prate ono što ćemo raditi u susret Malom šlageru kao i sami festival, ne sumnjam da će biti zadovoljni'', rekao je Belmin Karamehmedović.

Na festivalu će biti predstavljeno 14 novih pjesama, koje je stručni žiri (Mehmed Bajraktarević, Josip Dujmušić, Snježana Galić, Dragoljub Sladojević, Adnan Mušanović i Admir Đulančić) odabrao od 50 prijavljenih.

''Pjesme će biti izvođene uz pratnju velikog orkestra Muzičke produkcije BHRT-a, dječijeg hora sa preko 40 djece na sceni tokom cijelog događaja, a potrudićemo se i da scenografija bude na nivou jednog ovakvog događaja za djecu'' najavio je Jasmin Ferović, ispred Muzičke produkcije BHRT-a.

Nagrade za učesnike festivala biće dodijeljene u pet kategorija: Najbolja pjesma festivala, Najbolja muzika, Najbolji tekst, Najbolji aranžman i Najbolja interpretacija.

Slavku Klisuri pripala je uloga scenariste povratničkog izdanja Malog šlagera: ''Nekad u vrijeme kad je festival počinjao, 1972.godine, ja sam bio dijete ali sam i tad shvatao da je Mali šlager zapravo veliki festival zbog toga što promoviše stvaralaštvo za djecu i stvaralaštvo djece. Danas, u ovom ružnom vremenu kada su djeca malo zapostavljena i zaboravljena, ono što ih okuplja i uči najvećim ljudskim vrijednostima jesu upravo festivali koji su posvećeni njima. Meni je pripala čast da pokušam sve ovo ranije rečeno smjestiti u jednu scenarističku priču pod naslovom Djeca spajaju veliki i mali svijet. Mislim da će Mali šlager vratiti djeci osmijeh na lice, ne samo najmlađima već i velikom broju odrasle djece koja su pomalo zaboravila da uvijek treba da ostanu djeca."

"Mali šlager" će se realizovati 14. decembra od 16:30 sati u živom prenosu na BH radiju 1 i BHT 1. Bitno je pomenuti da će i publika moći učestvovati u odabiru najboljih pjesama Malog šlagera, glasajući putem SMS-a za svoje favorite.

Glasanje će započeti već 14. novembra, mjesec dana prije festivala, a pjesme učesnice će biti numerisane rednim brojevima koji su danas izvučeni.