Pogledajte ga
58

Zona isključenja objavila novi spot za pjesmu "Ima nešto" potpuno generiran AI tehnologijom

E. A.
Popularni rock bend Zona isključenja objavio je novi spot za pjesmu "Ima nešto", inače njihov drugi singl u ovoj godini. Spot je potpuno drugačiji u vizualnom smislu, zapravo u potpunosti generiran AI tehnologijom.

U Zoni kažu da je po prvi put u ovom dijelu Evrope predstavljeno nešto slično, a bubnjar benda Jasmin Bešlija, ističe da je možda riječ o prvom ovakvom spotu i u svijetu.

"Ovo je jedan potpuno AI grafički generiran muzički spot kao inovacija u muzičkom izražaju, a ja ću se usuditi pa reći možda i prvi na svijetu. Izuzetno smo zadovoljni urađenim, vjerujem da će se publici svidjeti i da će prepoznati naš trud i rad. Ja lično imam malu bojazan od spota, plašim se da ne ostavi u sjeni jednu od najboljih ikada urađenih naših pjesama, volio bih da se ona čuje, a ne samo video koji će siguran sam, biti u fokusu", kaže Jasmin.

Inače, radnja spota je smještena u daleku budućnost, gdje ljubav simbolično dolazi iz drugog svijeta, donoseći nadu. Spot je svojevrsno i jedinstveno umjetničko djelo Edina Džeka, fotografa, grafičkog umjetnika i videografa, inače dugogodišnjeg saradnika i prijatelja benda Zona Isključenja.

Prethodni Zonin singl "Ponekad"označio je i prekid dvogodišnje pauze u radu na novoj muzici i objavljivanju pjesama.

Zona Isključenja je bend nastao u Goraždu 1995. godine, a svoje ime je dobio po specifičnim okolnostima u kojima je grad bio za vrijeme rata, kada je proglašen sigurnosnom zonom UN-a. Zona je danas među najpopularnijim rock bendovima u BIH, a iza sebe već imaju objavljena tri albuma.